Google Android için yeni erişilebilirlik özellikleri yayımladı


Arama motoru ve işletim sistemi devi olan Google, Dünya Erişilebilirlik Farkındalık Günü sebebiyle Android servisi için yeni erişilebilirlik özelliklerini yayınladı. Söz konusu yeni erişilebilirlik özellikler arasında müzik çalma yada birini arama gibi eylemler için özelleştirilmiş düğmeler oluşturulmasına olanak sağlayan Google Asistan destekli Action Blocks uygulaması da geliyor. 2012 yılından bu yana kutlanan Dünya Erişilebilirlik Farkındalık Günü, fiziksel ve zihinsel engelli insanların günlük hayatlarında karşılaşmış oldukları dijital problemlere dikkat çekiyor. Apple, Facebook ve Google gibi şirketler ise teknolojinin her imkanlarından her bireyin eşit olarak faydalanması için çeşitli erişilebilirlik özelliklerini kendi platformlarında sunmaya devam ediyorlar.

Dünya Erişilebilirlik Farkındalık Günü için ise bu yıl da sessiz kalmayan Google, Android platformu için önemli erişilebilirlik özellikleri yayınladı. Bu söz konusu özelliklerden birisi ise engelli bireyler için oldukça değerli oluyor. Örnek olarak Action Blokcs adındaki bu uygulama, müzik çalma ve rehberden birini arama gibi zihinsel engelli bireyler için uğraştırıcı olabilen görevlere yönelik yeni özelleştirilebilen düğmeler sunuyor.

Google’dan önemli erişilebilirlik özellikleri yayınlandı

Google Asistan desteği de bulunan Action Blocks, sesinizi bazı işlevler için kullanmanıza da olanak sağlıyor. Action Blocks uygulamasını yükledikten sonra, önceden tanımlanmış eylemler arasında seçim yaparak yada kendinizi yazarak komutlar ayarlayabiliyorsunuz. Google Asistan ile çalıştığı için sesinizle istediğiniz her şeyi yazabiliyorsunuz. Eklediğiniz işlevin başarılı bir şekilde çalıştığını test ettikten sonra ise ana ekranda bir düğme olarak bu komunu atayabiliyorsunuz. Diğer yandan bu düğmeye kendi özel simgenizi de katabileceğiniz belirtelim.

Google’ın sevilen Android uygulamalarından olan Live Transcribe uygulaması da yenilendi. Konuşmayı otomatik olarak çeviren ve yazılı bir metne dönüştüren bu uygulama, transkripsiyon motorunun tanıyamayabileceği ve yazıya dökülmesi zor bir ad veya terim gibi kelimeleri kaydetmenize olanak sağlıyor. Live Transcribe uygualması zaten yerel bir kaydetme imkanı sunuyordu. Fakat şimdi Google, onları anahtar kelimeye göre arama imkanı tanıyor. Şirket, arama verilerinin Google sunucuları yerine yerel olarak telefonunuzda saklanacağı belirtiliyor. Live Transcribe, bir ortamda adınızı telaffuz ettiğini zaman telefonun titremesini de sağlıyor.