Facebook'un yeni kuralı tartışma yarattı


Popüler sosyal medya platformu Facebook’ta ortaya çıkan “Yeni Facebook kuralı başlıyor” temalı bir paylaşım, Facebook’un silinene eski mesajlar dahil olmak üzere tüm gönderileri herkese açık hale getirdiğini ve bu paylaşımların ise kullanıcıların aleyhinde olabileceği iddiaları ortaya çıktı. Ancak bu paylaşımların bir sahte paylaşım olduğu ancak viral olduğu da ifade ediliyor. Facebook platformunda benzeri viral paylaşımlar dönem dönem ortaya çıkmaya devam ediyor. “İznim yoktur. Gerekirse yasal haklarımı kullanırım” adlı bir başlıktaki yazıya göre Facebook’un fotoğraflarınızın hakkınızda açılan davalarda kullanılabileceği, paylaşımlarınızın ve silinen mesajlar dahil olmak üzere herkese açık olarak yayınlanacağı söyleniyor.

Facebook’ta yeni bir kural yazısı viral oldu

Bu yazının gerçeklik ile alakası bulunmazken, “yeni Facebook kuralı” adlı bir başlığın sahte olduğu oldukça belli durumda. Metin baştan aşağı yazım ve imla hatalarına sahip olurken, böyle bir paylaşım yapılmasına gerek olmadığını belirtelim. Özellikle son dönemde WhatsApp’ın gizlilik politikalarında yaşanan sorunlar sonrasında böyle bir viral içeriğin Facebook’ta ortaya çıktığı düşünülüyor. Başlıca söylememiz gerekir ki, bir platforma kayıt olduğunuz zaman platformun hüküm ve koşulları ile beraber gizlilik ilkelerini de kabul etmiş olursunuz.

Bu noktada ise hüküm ve koşullar sözleşmesini kabul edip, profilinizde iznim yoktur gibi yazılar yazmanız yasalarda bir geçerlilik sayılmıyor. Ayrıca kullanmış olduğunuz uygulamanın yada servisin hangi bilgilerinize eriştiğini öğrenmek için uygulamanın gizlilik ilkeleri sayfasına göz atmanız gerekiyor. Facebook’tan henüz bir gün önce Instagram’da da “Yeni İletişim Kuralları” paylaşımı viral olmuştu. Bu iddialara göre ise tüm dünyada  yeni iletişim kuralları yürürlüğe girdi ve Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avrupa ülkelerinin hükümetleri Twitter, Facebook ve WHatsApp gibi platformlardaki konuşmaların kaydedilmesi noktasında anlaşmaya varıldı. Ancak bu paylaşımında sahte olduğunu belirtelim.