Evden çalışırken verimliliğini arttırma yöntemleri


Bir kaç ay önce ortaya çıkan ve kısa sürede dünyayı etkisi altına alan corona virüsü salgını nedeniyle evden çalışabilen meslek grupları salgının yayılmasını önlemek adına evden çalışmaya başladı. Bu ciddi önlem almayı gerektiren bu durum karşısında evden çalışma ihtimali olan gruplar home ofis çalışma programlarını uyguluyor. Uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim sistemi gün yüzüne çıkmışken bu durumların gerektirdiği bir takım durumlarda söz konusudur. Evden çalışırken nasıl daha verimli olacağınız hakkında bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. Evden çalışmak ya da uzaktan çalışmak aynı şeyler olmadığı gibi her iki durumunda kolay olmadığını söylemek mümkün. Evden çalışmak ya da uzaktan çalışmak iş yerinde olduğundan daha daha esnek bir ortamda gerçekleşeceği için çalışanların dikkat etmesi gereken durumlar vardır. 

Evden Çalışırken Verimliliğinizi Artırma Yöntemleri

Günlük Rutin

Evden çalışma deneyiminiz olmadıysa ilk gün sabah uyandığınızda zorluk çekmeniz normal bir durumdur. Bu zorluğu olabildiğince hızlı atlatmak için yapmanız gereken ilk şey işe gitmeden önce ne yapıyorsanız aynısını tekrar etmek olacak. Bunu yaparken de yolda geçireceğiniz zamanı keyifle yatağınızda geçirebilirsiniz. Uyandıktan sonra banyo ve kahvaltı rutininizi gerçekleştirin. En önemli noktalardan biri de tahmin edeceğiniz üzere evde çalışmak pijamalarla olmamalıdır. Psikolojik olarak pijamalar üzerinizde olduğu taktirde çalışma moduna geçmek pek de kolay olmayacak, her an yatağınıza dönme ve yatma düşüncesi kafanızdan çıkmayacaktır. Sembolik dahi olsa ofise gider gibi giyinmek motivasyonunuzu artıracak etkenlerden biridir. 

Ofis Ortamı

Home ofis çalışmaya geçebilmek için muhtemelen daha önce çalışırken bilgisayar başında ya da en azından masa başında çalışıyordunuz. Evde de çalışırken çalışma ortamınızı buna göre ayarlamanız oldukça önemlidir. Ailenizle yaşıyor olmanız, çocuklu bir aile ortamının olması ya da tek başınıza yaşıyor olmanız durumu değiştirmez. Düzenli ve verimli bir çalışma sağlamak için steril, fiziksel sağlığınızı kötü etkilemeyecek ortamda ve rahat çalışabileceğiniz bir ortam hazırlamak motivasyonunuzu artıracaktır. Şu an yaşanan salgın olayı olmasaydı her gün farklı cafelerde çalışmak motivasyonunuzu artırabilirdi fakat şu an bu durum geçerli olmayacağı için evinizde de keyifli bir çalışma ortamı hazırlamak avantaj sağlayacaktır. 

Ses

Kulaklık takarak motivasyonunuzu artırmak sizi daha da rahat hissettiriyorsa evde çalışırken işiniz her zamankinden çok daha kolay olacak. Fakat ofis ortamında olan sesler sizi daha rahat hissettiriyor ve bu sesler ile motive olabiliyorsanız evde işiniz biraz daha zor olacaktır. Bu şekilde ofiste çalışıyormuş hazırlamak çok daha zor olacaktır. Dış sesler sanıldığı kadar her zaman kötü olmayabilir. YouTube'da bu konu ile ilgili yüzlerce video bulunmaktadır.

Yukarıda yer alan faktörlerin dışında çeşitli destekleyici uygulamalarda mevcuttur. Bunlar;

Time Out

macOS işletim sistemi bulunan akıllı cihazlar için geliştirilmiş olup oldukça basit bir kullanıma sahip olan uygulamalardan biridir. Burada dilediğiniz gibi özelleştirmeler yapabilirsiniz. Çalışma esnasında ara vermek istediğiniz zaman aralıklarını yazarak bildirim almayı sağlayabilirsiniz. 

Randomly RemindMe

Android işletim sistemi bulunan akıllı cep telefonu kullananlar için geliştirilen bu uygulama hem sade hem de amaca uygun şekilde geliştirilmiştir. Bu uygulama sayesinde belirli olmayan zaman aralıklarında evde bir tur atabilir, su içmeye kalkabilir ve aralıklarınızı değerlendirebilirsiniz.