e-Devlet şifresi nasıl alınır?


Devletin vatandaşlarına sunmuş olduğu tüm hizmetlerden faydalanmak ve bilgilenmek için e-Devlet üzerinden işlem gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet şifresine sahip olmanız gerekiyor. E-Devlet şifresi nasıl alınır sorusu kullanıcıların yaşadığı sık sorunlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapabildiğiniz gibi ayrıca çeşitli yöntemler ile de e-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. İlk defa 2008 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için devreye giren e-Devlet sistemi Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ile ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapabiliyorsunuz. Çıktığı günden beri altyapısı geliştirilmeye ve yenilikler kazanmaya devam eden e-Devlet sistemine giriş yapmak için şifre ihtiyacınız bulunuyor.

Devlet hizmetlerine online olarak bu platformdan erişebilirsiniz. E-Devlet şifresi internet üzerinden alınamazken, çeşitli yöntemler ile de sisteme giriş yapmak mümkün olmaktadır.

E-Devlet şifresi nasıl alınır?

e-Devlet online hizmetlerinden yararlanmak için kullanıcıların e-Devlet şifresine ihtiyacı bulunuyor. Bu şifreyi alabilmek için ise TC vatandaşı olmak ile beraber 15 yaşını doldurmak gerekiyor. 15 yaşını dolduran kullanıcılar kimlik numaralarının yer aldığı kimlik kartları veya ehliyet gibi belgeleri ile e-Devlet şifresi alabilirler. Bu belge ile PTT merkez müdürlükleri veya en yakın PTT şubesine giderek e-Devlet şifresi almak mümkün olacaktır. Yüksek güvenlik içeren bu şifreleri sadece almak isteyen şahsın alması mümkün olacaktır.

E-devlet için özel şifre kullanmak istemeyenler için ise sisteme giriş yapmak için başka yollarda bulunuyor. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız, elektronik yada mobil imza ile de e-Devlet şifresine ihtiyaç duymadan sisteme giriş yapabilirsiniz.

e-Devlet şifresi almak ücretli mi?

E-Devlet’in popüler hizmetleri nelerdir?

SGK hizmet dökümü kontrolü: E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra 4A Hizmet Dökümü araması yaparak çıkan sonuçlarda Sosyal Güvelik Kurumu 4A Hizmet Dökümü başlığına tıklayın. Karşılığında döküm belgeniz çıkacak ve bu belgeyi dilerseniz kaydedebilirsiniz.

Miras sorgulama nasıl yapılır?: Ana sayfada yer alan arama bölümüne Miras Sorgulama yazın ve aratın. Gelen sonuçlarda “Adalet Bakanlığı/Veraset İlhamı Sorgulama” başlığına basın. Gelen bölümde TC kimlik numaranızı yazarak “Sorgula” butonuna basın ve sonuçlarına göz atabilirsiniz.

Soy ağacı sorgulama nasıl yapılır?: e-Devlet platformunun popüler hizmetlerinden olan Soy Ağacı sorgulama hizmeti için arama bölümüne “Soy Ağacı” yazın. Gelen sonuçlarda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü” sorgulama başlığına tıklayın. Bu kısımda soy ağacı sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz.

e-Nabız kişisel sağlık sistemi nasıl kullanılır?: Ana sayfada “Kişisel Sağlık Sistemi” araması gerçekleştirin. Arama sonuçlarından “Sağlık Bakanlığı/e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi” bölümüne tıklayın. Hizmet sayfasına gidin ve “Uygulamaya Git” diyerek e-nabız sistemine ulaşabilirsiniz.

Sürücü belgesi başvuru durumu nasıl sorgulanır?: TC kimlik ve şifre bilgileriniz ile e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, arama bölümüne “Sürücü Belgesi” yazın ve arama gerçekleştirin. Arama sonuçlarından “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/ Sürücü Belgesi Başvuru Durumu Sorgulama” kısmına tıklayın. Sorgulamayı kimin için yapacağınızı seçtikten sonra “Sorgula“ deyin ve sonuç karşınıza gelecektir.

IMEI ile telefon sorgulaması nasıl yapılır? IMEI numarası ile telefon sorgulaması yapmak için TC kimlik numaranız ve şifre ile giriş yapın. Daha sonra arama çubuğuna “IMEI” yazın ve aratın. Gelen sonuçlardan “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu/IMEI Sorgulama” başlığına tıklayın. Sorgulamak istediğiniz IMEI numarasını yazın ve “Sorgula” deyin.