Çin TikTok ve benzeri uygulamalar üzerindeki baskısını artırıyor


Çin son zamanlarda internet üzerinden yaptığı baskılar ile gündeme geliyor. Ve yaptığı bu baskıları her geçen gün biraz daha artıran Çin, TikTok ve benzeri yapıdaki kısa video uygulamaları bundan böyle ülke sınırları içeriisnde daha katı kurallar çerçevesinde faaliyet göstermeye devam edecek. Çin hükümeti TikTok gibi sosyal medya platformlarında kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımlardan geliştiricileri de sorumlu tutacak. Bu ve buna benzeyen platformlardan kullanıcılar tarafından yüklenen bütün içeriklerin inceleme isteyeceğinin altını çizdi. Aynı zamanda Çin, 150 milyon kullanıcıya sahip olan TikTok için böyle bir karar alması Çin açısında biraz zor olacak gibi görünüyor. 

Birçok sebepten ötürü Çin böyle bir karar aldı

Çin hükümeti açısından bakıldığı zaman potansiyel sansür için pek çok sayıda sebep bulunuyor. The Financial Times'da yayınlanan bir habere göre, Çin'in talimatlarında bir içerik ya da platform yasaklamak amacı ile paraya tamah etmekten Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemeye kadar uzanan birçok sebep mevcut. Var olan sebepler arasında bizim en ilgincimize giden ise  “İnsan kaderini değiştirmeye yönelik tezahürat yapmak” oluyor. 

Çin aldığı bu karar uygulama geliştiricilerin başını ağrıtacak gibi görünüyor

​​​​​​Çin hükümeti yetkilileri tarafından kısa videolar konusundaki talimatların net bir şekilde tamamı açıklanmış konumda değil. Fakat söz konusu olan bu talimatların uygulama geliştiricilerinin başını ağrıtacağı rahat bir şekilde gözlemlenebiliyor. İçerik kontrolü için pek çok sayıda çalışana ihtiyaç duyacak olan geliştiricilerin gözden kaçan videolar nedeninden ötürü farklı bir tedirginlik duygusu yaşayacağı söylenebilir.