Chrome artık % 23 daha hızlı!


Google, Chrome web tarayıcısı için önemli bir performans iyileştirmesi gerçekleştirdi. Yapılan resmi açıklamada Chrome tarayıcının önceki versiyonlara göre yüzde 23’e varan bir hız artışı elde ettiği belirtildi.

Dünyanın en yaygın kullanılan tarayıcılarından birisi olan Google Chrome için yeni bir güncelleme daha yapıldı. Google tarafından resmi olarak duyurulan bu gelişme, şirketin bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu en büyük yeniliklerden birisi olarak aktarılırken güncelleme ile birlikte tarayıcıda yüzde 23 oranında hız artışı kaydedildiği belirtildi. Performansa yönelik yapılan bu artış ve iyileştirme, Chrome kullanıcılarının da Google Chrome kullanmasını iyileştirecek. Chrome 91 sürümüyle birlikte kullanıcılara sunulan bu yenilik, Javascript yürütmesinde yapılan değişiklikler ile sağlandı. CPU tüketimiyle her zaman eleştirilen ve bu konuda ciddi bir iyileştirme yapılmayan Google Chrome, yeni düzenlemede CPU kullanımından tasarruf edilmesine imkan sağlıyor. Özel bir derleyici ile desteklenen tarayıcı, böylece daha kısa çağrılar yaparak Javascript desteği sunabiliyor. Mevcut teknolojiye dair şirketin blog gönderisinde detaylı açıklamalar yapan Chrome ürün yöneticisi Thomas Nattestad "Kısa yerleşik çağrılar, işlevleri çağırırken dolaylı atlamaları önlemek için oluşturulan kodu optimize etmektedir" dedi. Önceden herhangi bir müdahale olmaksızın kullanılan Javascript, yeniş teknolojiyle birlikte optimize edilmiş durumda. Böylece RAM ve sistem kaynağı kullanımında Google Chrome küçük bir değişiklik ile çok daha kullanıcı dostu hale geldi.

2021’de Google Chrome performans güncellemeleriyle dikkat çekiyor!

Google Chrome için yapılan performans eleştirilerini ortadan kaldırmak isteyen şirket, Mart 2021 itibariyle ciddi bir iyileştirme yapmıştı. Chrome 89. Sürümü ile kullanıcılarla buluşturduktan sonra Windows 10 işletim sisteminde % 22 oranında daha az bellek kullanılacağını belirten Google, bu oranı Chrome 90. sürüm ile birlikte daha da iyileştirdi. Son olarak 25 Mayıs'ta Chrome 91 sürümünü güncelleme olarak sunmaya başlayan Google, mevcut Javascript optimizasyonunu da kullanıma sundu. Güvenlik düzeltmeleri, performans iyileştirmeleriyle ile birlikte gelen Google Chrome 91. sürüm kısa süre içerisinde milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılmaya başlandı.

Yeni özelliklerden Chrome kullanıcıları nasıl yararlanacak?

Mevcut yeniliklerden yararlanmak isteyen Chrome kullanıcılarının sürümünü kontrol etmesi gerekiyor. Ayarlar > Hakkında bölümünde yer alan Chrome hakkında sekmesinde kullanılan sürüm gösterilirken otomatik olarak yeni güncelleme kontrolünün yapılması ve mevcut güncellemelerin alınması mümkün.

İlgili sayfaya giriş yaptıktan sonra güncelleme alınabilir durumdaysa resimdeki gibi güncelleme otomatik olarak başlayacaktır. Güncelleme tamamlandıktan sonra tarayıcıyı yeniden başlatmanız yeterli.