Apple, Çin'de hala düşüşte


Tim Cook, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, Apple’daki düşüşlerin nedenini, Çin ve ABD arasında yaşanan gerginliklere bağladı.

Bir süredir Çin ve ABD arasında birtakım gerginliklerin yaşandığı biliniyor. Çin aradaki bu gerginlik dolayısıyla, Apple’a karşı sert tepkiler almış durumda. Çinli birçok şirket, çalışanlarına Apple marka akıllı telefon kullanılmasını yasakladı ve Apple telefonların kullanımının caydırıcı olması için sert politikalar izledi. Bazı şirketler de çalışanlarına Huawei marka telefonlar dağıtarak, Apple’ın kullanım oranını azaltmaya yönelik bir strateji geliştirdi.  Çin’in dünyanın en büyük akıllı telefon pazarlarından birisi olduğunu düşünürsek, Apple’ın nasıl bir zarara girdiğini anlamamız zor olmaz. Apple’ın satışlarının düşmesinde, Çin’in çok büyük bir etmen olduğu düşünülüyor.

Huawei ve Çin, Apple'a en büyük darbeyi vurmak için hazırlanıyor

Çin akıllı telefon pazarında, genel bir daralma mevcut

ABD ve Çin arasında yaşanan gerginlik, teknoloji devi Apple’ı ciddi anlamda etkilemiş görünüyor. Son elde edilen bilgilerde, Çin’in akıllı telefon pazarında daralmaya gittiği gözlemlendi. Bu durumdan en çok etkilenen teknoloji devi de Apple oldu. Bilindiği üzere Apple, geçtiğimiz yılı satış rakamları anlamında oldukça kötü kapattı. Şirketin CEO’su Tim Cook tarafından yapılan açıklamalarda, bunun en büyük nedeni olarak, ABD ve Çin arasında yaşanan gerginlikler gösterildi. Apple’ın Çin’de yapılan satışlara bakıldığında beşinci sırada yer aldığı görülüyor. Gelir sıralamasında ise cihazlarının çok yüksek fiyatlı olması nedeniyle ilk sırada yer alıyor.

Raporlama şirketi verilerine bakıldığında, amiral gemilerinin  400-600 dolar arasında olduğu görülüyor. Fakat bu fiyat eşiğinin, 5G, katlanabilir telefonlar gibi yeni teknolojilerle birlikte yukarı çıkması bekleniyor. Çin’in üçüncü çeyreğinin en popüler telefonu Oppo A5 oldu. İlk 10 listesi, Vivo ve Oppo tarafından oluşturulmuş oldu. Çin akıllı telefon pazarında rağbet gören Vivo, her dört satışından 3’ünü, Çin’de yapıyor.