AMD’nin yükselişi en çok mobil pazarında - Haberler - indir.com

AMD’nin yükselişi en çok mobil pazarında

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-06 15:01:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

AMD son yıllarda yapmış olduğu atılımların karşılığını alıyor. Son paylaşılan verilere göre firma, x86 CPU pazarında 2013 yılından bu zamana kadara ilk defa bu kadar büyük bir pazar payına erişmeyi başardı.

Son yıllarda işlemci pazarında Intel'in tartışmasız olarak en büyük rakibi olan ve liderliğini zorlayan, yeni mimarileri ile fiyat performans ürünü olarak öne çıkmayı başaran AMD, bu çalışmalarının karşılığını almaya başladı. Mercury Research’ün raporuna göre firma, 2013 yılından bu yana x86 işlemciler açısından en büyük pazar payına ulaştı.

Samsung Galaxy Watch 3 tanıtıldıSamsung Galaxy Watch 3 tanıtıldı

Mercury Research’ün vermiş olduğu verilere göre AMD, Zen işlemci ailesi sayesinde geçmişteki başarılarına erişim sağladı. Ryzen ve EPYC serilerinin her nesilde artan başarısı da böylelikle tescillenmiş oldu.

AMD’nin yükselişi en çok mobil pazarında

2020 yılının ikinci çeyreğine dair rakamlar açıklanırken AMD'nin genel olarak x86 segmentinde başarılı olduğu görüldü. Firmanın bu alandaki pazar payı,  2013’ün 4. çeyreğinden bu yana en yüksek seviyesi olan %18,3’e ulaştı. Ayrıca büyük başarı yakalayan Ryzen 4000 Renoir de bu büyüme de etkili oldu.

Mercury Research yaptığı araştırmada çıkan rakamlar ile AMD'nin vermiş olduğu rakamlar arasında ufak tefek farklar söz konusu olabiliyor. Bu farkların oluşmasındaki sebep de farklı kategorilerde kullanılan işlemcilere ait rakamları kullanarak karar vermelerinden kaynaklanıyor.

AMD, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla pazar payını  %2,1 arttırarak %19,2’lik bir paya ulaştı. Mobil işlemci payı %19,9 olan firma, sunucu pazarında %5,8 ve genel x86 işlemci pazarında da %18,3 paya ulaştı. 

Intel aradığını bulamadı

Yılın aynı döneminde Intel de yeni Comet Lake-H serisini piyasaya sürmüştü. Satış rakamları ve birim gönderimleri açısından ise AMD rakibini geride bırakmayı başardı. AMD Renoir'in etkisi ile mobil işlemcilerin payı kısa sürede üç kat arttı.

İleride ise AMD Ryzen 4000 işlemciler Intel'in 10 nm Tiger Lake işlemcilerine karşı mücadele edecek, Intel'in yeni işlemcileri ile rakibinin son dönemde yakaladığı kuvvetli büyüme rüzgarını durdurup durduramayacağı ise merakla bekleniyor. Bu sorunun cevabını yeni işlemciler piyasaya çıktıktan sonra hep birlikte göreceğiz.



PAYLAŞ