AMD mi? NVIDIA mı? - Haberler - indir.com

AMD mi? NVIDIA mı?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 5 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-09 17:00:03
Editör : Ali Çelik
Kategori : Donanım

Alanın iki dev markası AMD ve NVIDIA ekran kartı pazarını domine etmeye devam ediyor. Bir dönemler NVDIA’nın domine ettiği ekran kartı piyasasında son dönemlerde piyasaya sürdüğü ürünlerle AMD dikkatleri üzerine çekiyor. Peki AMD mi? NVIDIA mı? Satın almalı?

Yıllardır kullanıcıların aklını kurcalayan bu sorunun yanıtı tamamen sizin beklentilerinize göre değişmekte. Ekran kartı piyasasının en iyi iki markası olan AMD ve NVIDIA ürün yongalarında kullanıcılarına ihtiyaçlarına göre farklı özellikler sunuyor. Ancak bu pazarda pastanın en büyük diliminin NVIDIA’ya ait olduğunu belirtmeden geçmemek gerek. Ürettiği grafik yongalarıyla kullanıcılarına yüksek performans sunan ve rakiplerini geride bırakan NVIDA sektörün rakipsiz şirketi olduğu için ürünleri oldukça yüksek fiyattan pazara sürebiliyordu. Ancak son dönemlerde ciddi bir atak yapan AMD, NVIDA’nın amansız bir rakibi oldu. Düşük fiyat etiketiyle yüksek performansa sahip ekran kartlarını piyasaya süren şirket bu konuda bütçesi kısıtlı olan bilgisayar kullanıcılarının resmen imdadına yetişti.

Hem performans hem de fiyat açısından sizi üzmeyecek ekran kartları neler?

Eğer fiyat konusunda herhangi bir sınırlamanız yoksa NVIDIA’yı tercih edebilirsiniz. Ancak daha düşük maliyete bir ekran kartı satın almak ve performans sorunu yaşamamak istiyorsanız AMD’yi seçmeniz faydalı olacaktır. İsterseniz gelin şimdi her iki markanın ekran kartlarının donanımlarına bir göz atalım;

Bellek

Ekran kartlarının verileri işleyebilmesi ve görüntüyü size iyi bir şekilde sunabilmesi için, işlem yapabileceğini büyük bir alana sahip olması gerekmektedir. İşte ekran kartlarının belleği tam bu noktada devreye girer.

İster NVIDA, isterseniz AMD yongalarından birini tercih edin seçtiğiniz ekran kartlarının hepsi belleklere sahip. Bu bellekler tıpkı bilgisayarınızın RAM’i gibi ekran kartınızın işlem yapabilmesini sağlar. Satın aldığınız ekran kartınızın bellek gücü görüntü kaliteniz açısından oldukça etkilidir.

Güç tüketimi

Günümüzde piyasaya sürülen masaüstü bilgisayarların neredeyse hepsinde en çok güç tüketen donanımsal parça ekran katıdır. Ekran kartlarının sahip olduğu işlemsel çekirdekler ve bu çekirdeklerin soğuk kalmasını sağlayan blok ve fanlar ciddi bir güç gerektirmekte olsa da AMD ve NVIDIA’nın da daha az güç tüketimi yapan ekran kartı seçenekleri mevcuttur. Güç tüketimi

Çoklu ekran kartı

Eğer bilgisayarınızda birden fazla ekran kartı kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz en önemli konu anakarttır. Eğer bilgisayarınızda iki ya da üç tane ekran kartı kullanacaksanız, anakartınızın çoklu ekran kartını kullanımını desteklediğinden emin olmalı ve köprü kurulumları için gerekli olan parçalarını tedarik etmelisiniz.

 





PAYLAŞ