AMD masüstünde Intel'i geçmeyi başardı - Haberler - indir.com

AMD masüstünde Intel'i geçmeyi başardı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 53 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-06 20:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Teknoloji ve işlemci üretici devi şirket AMD’nin Ryzen işlemci serilerini tanıtması ile beraber işlemci pazarındaki rekabette ciddi oranda artış gördük. Kullanıcılar ise bu rekabetten en çok yararlanan kitle oldu. Özellikle baktığımız zaman Ryzen 3000 serisi işlemciler ile büyük bir sıçrayış gerçekleştiren AMD, Ekim ayında tanıtmış olduğu Ryzen 5000 serisi işlemciler ile adeta zirveye yerleşti diyebiliriz. Öyle ki AMD işlemcilerinin Pazar payı tarafında yıllar sonrasında Intel’i geride bıraktığı açıklandı. AMD, masaüstü işlemciler tarafında zirveye yerleşirken, laptop ve sunucu pazarında ise Intel’in öncülüğü devam ediyor. 2021 yılının ilerleyen aylarında sunulacak olan Ryzen 5000 XT ve Intel Rocket Lake-S işlemcilerin de tanıtılması bekleniyor.

AMD, Intel’i geçerek zirveye oturdu

AMD Radeon RX 6800, RTX 3090'ı alt ettiAMD Radeon RX 6800, RTX 3090'ı alt etti

Bencmark devi olan PassMart Software’in son yapmış olduğu analizlere göre AMD, masaüstü işlemciler tarafında üstünlüğü ele geçirdi. Ryzen 3000 serisi ile 7 nm üretim sürecine geçiş yapan şirket özellikle Asya ve Avrupa pazarlarında büyük bir yükseliş gösterdi ve Intel’ın 10.nesil işlemcilerinin tanıtılmasına rağmen Ryzen 5000 serisi AMD’yi tekrardan öne geçirmeyi başardı. AMD, işlemcilerin Pazar payı yeni yıl ile beraber yüzde 50.8 seviyesinde olurken, Intel ise yüzde 49.2 seviyesinde kalmış durumda. Yıllar sonra rakibi karşısında öne geçen AMD, uzun bir süre sessizliğini koruduktan sonra 2019 yılında gerçekleştirdiği atılımın meyvelerini yemeye başladı diyebiliriz.

Toplam pazarda ise Intel öncülüğü devam ederken, ABD’li şirket Intel, daha çok laptop ve sunucu pazarındaki üstünlüğünü sürdürüyor. Ancak masaüstü işlemci tarafının oldukça hareketli olduğunu ve Laptop işlemci pazarında ise Intel’ın yüzde 83.2, sunucu pazarında ise yüzde 98.8 paya sahip olduğu belirtelim. Bakalım yeni nesil işlemciler ile söz konusu bu rakamlar ne seviye değişecek göreceğiz.


AMD pazar payında Intel'i geçmeye başladıAMD pazar payında Intel'i geçmeye başladı

PAYLAŞ