AMD işlemci açığı ile gündemde - Haberler - indir.com

AMD işlemci açığı ile gündemde

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-09 16:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Piyasanın önde gelen işlemci üreticileri olan AMD ve Intel markalarının işlemcileri için güvenlik araştırmacıları tarafından yeni güvenlik açıkları keşfedildi. AMD tarafında 2011 ile 2019 yılları arasındaki tüm işlemcilerin risk altında olduğu ifade ediliyor. Teknoloji piyasasındaki işlemci üretici liderleri olan Intel ve AMD son dönemdeki rekabetini bir hayli artırmış durumda. Genel anlamda Intel bu rekabette önde gözükse de, son birkaç yıldır AMD’nin üstün olduğu açık bir şekilde gözüküyor. İki şirket birbirlerini geçebilmek için işlemci mimarisinde güvenlik noktasında oldukça çalışma sergiliyor. Fakat buna rağmen güvenlik araştırmacıları tarafında hem Intel, hem de AMD tarafından CPU’lar için yeni güvenlik açıkları olduğu ortaya çıktı.

AMD cephesindeki CPU’ların güvenlik tehdidine baktığımız zaman, gizli verileri sızdırılabilen iki yeni “Take A Way” saldırısının ortaya çıktığı ifade ediliyor. 2011’den 2019 kadar üretilmiş olan tüm AMD işlemcileri tehdit eden bu açık Zen mimarisini de etkilemiş oluyor. Bu kapsamda Collide+Probe adlı yöntem ile saldırgan, kurbanın bellek erişimini izliyor ve fiziksel çekirdekte son derece hassas olan erişim izinlerini elde edebiliyor.

Intel işlemci boyutunu değiştirebilirIntel işlemci boyutunu değiştirebilir

AMD ve Intel cephelerinde ciddi açıklar ortaya çıktı

AMD haricinde Intel tarafında da güvenliği ciddi bir şekilde etkileyen bir açık keşfedildi. Makineye yerel yada fiziksel erişim kurabilen saldırganlar, CSME’ye direkt bir şekilde bellek erişim saldırısı gerçekleştirebiliyorlar. Yapılan bu saldırıda donanım kimlikleri taklit edilebiliyor, dijital içerik ele geçirilebiliyor veya şifrelemiş sabit disklerin şifresi çözülebiliyor. Diğer yandan önyükleme kodu ile RAM, Intel’ın CPU’larına gömülü kodlandığından ötürü güvenlik açığı yeni bir güncelleme ile de düzeltilemiyor. Bu sebeple CSME’nin yonga seti anahtarları son 5 yıl içerisinde geliştirilen tüm Intel işlemcilerle aynı bulunuyor.

Söz konusu güvenlik açıkları nasıl onarılacak, yakın zamanda göreceğiz.


Qualcomm, Snapdragon 865 işlemci yongasından güç alacak akıllı telefonları açıkladı!Qualcomm, Snapdragon 865 işlemci yongasından güç alacak akıllı telefonları açıkladı!
Huawei işlemci konusunda bağımsız olmak istiyorHuawei işlemci konusunda bağımsız olmak istiyor

PAYLAŞ