AMD, Hibrit işlemciler için yeni patent aldı - Haberler - indir.com

AMD, Hibrit işlemciler için yeni patent aldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 39 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-14 09:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

İşlemci pazarında AMD ve Intel rekabeti hız kesmeden devam ediyor. Bugün ortaya çıkan bilgilere göre AMD yeni bir hibrit tasarım patenti aldı.

İşlemci pazarının en önemli şirketlerinden olan Intel ve AMD yeni işlemci serileriyle rekabeti devam ettirecek gibi görünüyor. Kullanıcılarına sundukları üstün özelliklerle işlemci rekabetinde öne çıkmaya çalışan şirketler arasında özellikle son iki senedir çetin bir savaş var. Bildiğiniz üzere Intel, Alder Lake serisiyle hibrit tasarıma geçeceğini sizlerle paylaşmıştık. AMD'nin ise böyle bir planı olmadığı biliniyordu ki görünüşe göre şirket karar değiştirdi. AMD’nin yeni bir hibrit tasarım patenti aldığı öğrenildi.

AMD Yeni Ryzen 5600G ve 5700G işlemcilerini tanıttıAMD Yeni Ryzen 5600G ve 5700G işlemcilerini tanıttı

Bu sene işlemci piyasasında üstünlüğü elinde tutamayan Intel, yeni bir tasarım üzerinde çalışmaya başlamıştı. Büyük ve küçük çekirdeklerin bir arada kullanılmasıyla ortaya çıkan hibrit tasarım üzerinde çalışan şirket, Alder Lake serisi ile bu teknolojiye geçiş yapacaktı. Şirketin en büyük rakibi olan AMD’nin ise şimdiye kadar böyle bir planı yoktu. Ama bugün ortaya çıkan patent AMD’nin uzun zamandır yeni bir hibrit tasarım patenti üzerinde çalıştığını gösterdi.

Hibrit adı verilen bu teknoloji, performans ve verimlilik çekirdeklerini bir arada bulundurduğundan oldukça önemli. Bu teknoloji sayesinde hem performans, hem de güç tasarrufu oranın artması hedefleniyor.

AMD, Ryzen 8000 serisi için hibrit tasarım patenti aldı

AMD Zen 4 işlemcileri yüksek IPC performansı ile gelecek

Hibrit tasarım, daha çok big.LITTLE ismiyle de biliniyor. ARM teknolojisine dayanan bu tasarıma şimdilerde verilen isim ise DynamIQ. Bu teknoloji, mobil işlemcilerde yaygın olarak kullanılsa da masaüstü işlemcilerde pek tercih edilmemişti. Bunun temel nedeni ise masaüstü işlemcilerin güç tasarrufu yerine performans odaklı olmalarıydı. Ancak Intel, bu teknolojiyi Alder Lake serisiyle birlikte masaüstü işlemcilere de getirecek.

AMD Yeni Ryzen 5600G ve 5700G işlemcilerini tanıttı

AMD’nin de aldığı yeni hibrit tasarım patenti, daha çok görevlerin aktarılmasıyla ilgili. Hibrit tasarımın karşılaştığı en büyük mühendislik sorunu ise görev dağılımı gibi görünüyor. Farklı tipteki çekirdeklerin hangi görevi alacağı konusunda yeni bir patent ile karşımıza çıkan AMD, görünüşe göre büyük ve küçük çekirdekler arasındaki iletişimi daha efektif kılmayı hedefliyor.

Patent görselinde de görebileceğiniz üzere işlemci gelen işlemleri belirli kriterlere göre farklı çekirdeklere iletiyor. Bu sayede kullanıcının başlattığı işlemler büyük ve küçük çekirdekler arasında paylaştırılması sağlanıyor. AMD CEO Lisa Su, daha önce yaptığı açıklmalarda hibrit tasarımı düşünmediklerini belirtmişti. Fakat patent görseli AMD'nin bu başvuruyu 2019 senesinde yaptığını gösteriyor.  Bu da Amerikalı üreticinin uzun zamandır hibrit tasarımı üzerinde çalıştığının bir göstergesi. Ancak tabi ki de şirketlerin aldıkları her patenti hayata geçirmediklerini unutmamak gerek. Bu noktada AMD'nin hibrit bir işlemci üretip üretmeyeceği konusunda şimdiden bir şey demek oldukça zor. AMD'nin bu konuda nasıl bir strateji izleyeceğini ilerleyen zamanlarda birlikte göreceğiz.


AMD Radeon RX 6000M ekran kartı serisini tanıttıAMD Radeon RX 6000M ekran kartı serisini tanıttı
AMD yeni işlemcilerinde önbelleği arşa çıkarıyor      AMD yeni işlemcilerinde önbelleği arşa çıkarıyor      

PAYLAŞ