Amazon’un bulut işi nasıl milyarlarca kar elde ediyor? - Haberler - indir.com

Amazon’un bulut işi nasıl milyarlarca kar elde ediyor?

Tahmini Okuma Süresi : 15 ' 25 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-06 09:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

En az 2014′ten bu yana her yıl, Amazon’un işletme karının yarısından fazlası, yazılım geliştiricilerin web sitelerini ve uygulamaları çalıştırmak için bir araya getirebilecekleri çevrimiçi hizmetler ve araçlar sağlayan çevrimiçi perakendecinin bulut bölümü Amazon Web Services’den geliyor.

Yalnızca yüzdeler değil, mutlak dolar bazında etkileyici bir iş: AWS, 2020′yi 13 milyar dolarlık işletme geliri ile kapattı ve bu da Amazon’un yıl için 21 milyar dolarlık toplam net gelir bildirmesine yardımcı oldu. Jeff Bezos bu yıl daha önce istifa ettiğinde Amazon’un 15 yıl boyunca AWS başkanı Andy Jassy’yi CEO olarak seçmesine şaşmamalı.

Amazon fiziksel mağaza açmak için hazırlanıyorAmazon fiziksel mağaza açmak için hazırlanıyor

Alibaba, Google, IBM, Microsoft ve Oracle, AWS’ye meydan okumak istiyor. Alibaba ve Google bulutlarının aksine AWS kârlıdır.

Amazon bulut oyun hizmeti Luna tanıtıldı

İkinci çeyrekte, Jassy’nin bulut şefi olarak son çeyreği olan AWS, yıldan yıla yaklaşık %25 artarak analistlerin tahminlerinin üzerinde 4 milyar dolarlık işletme geliri elde etti. Gelir %37 arttı. AWS’de 11 yıl geçirdikten sonra veri analizi yazılımı şirketi Tableau’yu Salesforce’a satan Adam Selipsky, Temmuz ayında Jassy’nin yerini aldı.

AWS bir büfe gibidir, geliştiricilere ve son kullanıcılara yüzlerce hizmet sunar ve her yıl yenileriyle karşımıza çıkar. Finansal açıdan bakıldığında, bu biraz kara kutu: Amazon, AWS gelirinin nereden geldiği hakkında bilgi sağlamaz ve segmentin en karlı kısımlarını belirtmez.

Ancak AWS, en temel bilgi işlem işlevlerinin (bilgi işlem gücü ve veri depolama) dış kaynaklı bir sağlayıcısı olarak işe başladı ve muhtemelen parasının çoğu bugün hala buradan geliyor.

zel bir şirket olan Duckbill Group’ta baş bulut ekonomisti olarak şirketlerin AWS maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olan Corey Quinn, AWS gelirinin %50′sinden fazlasının EC2 bilgi işlem hizmetinden geldiğini tahmin ediyor. Temel olarak, müşterilerin Amazon veri merkezlerinde sanal fiziksel bilgisayar sunucuları kiralamasına olanak tanır.

Quinn, Elastic Block Store ve Simple Storage Service veri depolama hizmetlerini, veri depolamak ve sunmak için İlişkisel Veritabanı Hizmetini ve veri aktarım ücretlerini ekleyin ve bu da toplam gelirin %70′ini aştığını söyledi.

Ancak günümüzde Amazon, daha yüksek marjlar sunan ve müşterilerin diğer sağlayıcılara geçişini zorlaştırabilen daha karmaşık, daha üst düzey yetenekleri giderek daha fazla vurgulamaktadır. Örneğin Mayıs ayında Selipsky, uygulamaları sanal kapsayıcılarda dağıtan App Runner adlı yeni bir hizmet hakkında tweet attı ve müşterilerin “konteynerleri ve #altyapıyı yönetmeye değil, işlerini kurmaya odaklanmalarına” yardımcı olabileceğini söyledi.

Haziran ayında Bernstein’daki analistler, 2015 yılında AWS gelirinin %14′ünün yüksek marjlı “hizmet olarak platform” ürünlerinden, geri kalanının ise daha düşük seviyeli “hizmet olarak altyapı” ürünlerinden geldiğini tahmin ediyor. 2020′nin ilk yarısında analistler, platform yüzdesinin %18′e yükseldiğini tahmin ediyorlardı.

Gelir ve kâr, muhtemelen milyonlarca AWS müşterisi arasında eşit olarak dağıtılmamıştır. AWS müşterilerinin% 20 gelirinin% 80′ini teslim ederse, o zaman en geniş marjları kalan% 80 küçük ve orta ölçekli müşterilerden geliyor Joe Kinsella, CloudHealth kurucusu ve eski teknoloji şefi söyledi bir başlangıç VMware edinilen Yazılımı şirketlerin bulut kullanımlarını ayarlamasına yardımcı olan 2018′de. Daha büyük müşteriler daha anlamlı indirimlere erişebilir.

Bernstein’ın analistleri, 2019′da AWS’nin genel olarak %61 brüt kar marjına sahip olduğunu tahmin ediyor.

Amazon bu makale için yorum yapmaktan kaçındı.

Çekirdek bilgi işlem: EC2

Amazon hisseleri üzerinde satın alma derecesine eşdeğer olan William Blair’in teknoloji sermayesi araştırması eş başkanı Bhavan Suri, EC2′nin en eski AWS hizmetlerinden biri olduğunu ve brüt kâr ve işletme kârının ana itici gücü olarak hala öne çıktığını söyledi. 

Suri, EC2 hizmetinin 50′li yılların ortalarında brüt marj yüzdesine sahip olabileceğini söyledi. Amazon, AWS faaliyet marjı ilk çeyrekte %31 civarında olmasına rağmen, bireysel AWS hizmetleri için marjları açıklamaz . Brüt kar marjı, araştırma, geliştirme ve pazarlama maliyetlerini yansıtmaz.

Daha küçük bir bulut altyapısı sağlayıcısı olan DigitalOcean, ikinci çeyrekte %58 brüt kar marjına sahip olduğunu bildirdi ve şirketin gelirinin çoğu, konsept olarak EC2 bulut sunucularına benzer sanal makinelerden geliyor. DigitalOcean sözcüsü, gelirinin yaklaşık %90′ının bilgi işlem, depolama ve ağ hizmetlerinden geldiğini söyledi.

Müşteriler, EC2 bulut sunucularını ileride kullanmak üzere ayırarak faturalarını düşürebilir. AWS web sitesi Ayrılmış Örnekleri talep üzerine örneklerini daha 75 kadar% daha ucuz olabilir diyor. Başka bir seçenek de, Amazon’un sahip olduğu ve ihtiyaç duyulduğunda hızla geri kazanabileceği yedek bilgi işlem kaynakları olan EC2 spot bulut sunucularını kullanmaktır. AWS, Spot bulut sunucularını isteğe bağlı bulut sunucularından %90′a kadar daha ucuz olarak tanıtır .

Kuruluşlar, uygulamalarını AWS’de oldukları gibi çalışır durumda bırakabilir veya temeldeki bileşenleri değiştirerek uygulama maliyetlerini düşürebilir. AWS, EC2′yi 2006′da sunduğunda, m1.small olarak bilinen yalnızca bir bulut sunucusu türü vardı.

EC2′den sorumlu başkan yardımcısı David Brown, bu çeşitlilik mevcut olmaya devam ediyor - “bir şeyleri kullanımdan kaldıran bir şirket değiliz” dedi - ancak şu anda 300′den fazla bulut sunucusu türü var. Bulut maliyeti izleme için bir araç sunan Vantage’ın kurucu ortağı ve teknoloji şefi Brooke McKim, yeni örneklerle ilgili duyuruları takip etmenin kolay olmadığını söyledi.

AWS müşterileri, AMD, Intel ve Nvidia’nın yongalarından yararlanan EC2 bulut sunucularının yanı sıra yapay zeka işlemcileri ve Amazon’un kendi bünyesinde tasarladığı güç tüketen Arm tabanlı yongaları kullanabilir. Brown, hizmetlerini müşterilerine sunmak için AWS’nin kendisinin bu Arm çiplerini “AWS’nin mantıklı olduğu her yerde” kullandığını söyledi. Bu, Amazon’un kendi maliyetlerini düşürür. Amazon’un buluttaki en yakın rakibi Microsoft, benzer bir şey yapmaktan bahsetmedi.

Son yıllarda en çok beğenilen ürün tanıtımlarından biri, bir kişi bir sosyal ağa yeni bir fotoğraf yüklediğinde otomatik olarak yeni bir küçük resim oluşturmak gibi belirli olaylara yanıt olarak bilgi işlem işlerini yürüten Lambda hizmetidir. Geliştiriciler bu tür araca “sunucusuz” diyorlar çünkü bulut sağlayıcıları herhangi bir sunucu altyapısını kişisel olarak yönetmelerini gerektirmez. William Blair’deki analistlerin Ağustos ayındaki bir araştırma notunda, müşteriler Lambda kullandığında AWS, EC2 bulut sunucularının fiyatını neredeyse iki katına çıkarabilir.

Verilerin saklanması: S3 ve EBS

Bir diğer erken AWS hizmeti, 2006′da piyasaya sürülen Basit Depolama Hizmeti veya S3′tü. Müşteriler, fotoğraflar, videolar ve diğer dosya türleri de dahil olmak üzere nesneleri depolamak için S3′ü kullanır.

İlk kullanıcılardan biri, Seattle bölgesindeki film yapımcıları için ortak çalışma yazılımlarının kurulmasında çalışan Don Alvarez’di. O zamanlar şirketler, web sitelerini çalıştırmak için ortak yerleşim tesislerinde sunucu kiraladılar ve beklenen kapasite ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli ekipman için ödeme yapmak zorunda kaldılar. Alvarez, start-up’ların her zaman ihtiyaç duyduklarından fazlasını satın aldıklarını söyledi. Amazon onunla bir araya geldi ve sunduğu hizmeti anlattı, ardından yayın öncesi erişim sağladı. “O ilk anda AWS’nin bana hayatımı değiştiren bir şey verdiğini ve hayatımı ve tüm geliştiricilerin hayatlarını değiştireceğini biliyordum” dedi.

Bu değerlendirmenin doğru olduğu ortaya çıktı. S3 devasa bir ölçeğe ulaştı ve şimdi 100 trilyondan fazla nesneyi depoluyor.

Nesne ve blok depolamadan sorumlu başkan yardımcısı Mai-Lan Tomsen Bukovec bir röportajda CNBC’ye verdiği demeçte, “Yüzlerce petabayt, bazı durumlarda bir exabayt veya daha fazla depolama alanına sahip bireysel müşterilerimiz var.”

Şirketler sonunda S3′te gerekenden daha fazla veri depolayabilir. Kinsella, bir CloudHealth müşterisinin yanlışlıkla günlük dosyalarını S3′e süresiz olarak yüklediğini keşfettiğini hatırlattı. Sorunu çözdüğünde yılda 1,2 milyon dolar tasarruf sağladı Geçen yıl AWS, kuruluşların gereksiz harcamaları ortaya çıkarmasına yardımcı olabilecek S3 Storage Lens adlı bir aracı tanıttı . Tomsen Bukovec, hizmetin çok hızlı bir şekilde benimsendiğini söyledi.

Diğer bulut sağlayıcıları bazen iş çekmek için fiyatlandırma teşvikleri sunar, ancak müşteriler genellikle bundan çok daha akıllıdır, dedi. Örneğin, bir müşteri bir nesneyi almak için bir istek gönderdiğinde, altta yatan altyapıyla uğraşmak zorunda kalmadan bir bilgi işlem işini doğrudan çalıştırma yeteneğinden bahsetti.

Rakip bir bulut depolama sağlayıcısı özel olarak tutulan Wasabi’dir. Wasabi’nin CEO’su David Friend, AWS gibi çok çeşitli hizmetler sunmak yerine, Wasabi yalnızca veri depolamaya odaklanıyor ve Amazon S3 fiyatının yaklaşık beşte birini alıyor, dedi. Ancak Amazon’un işi yürütme maliyetinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu düşünmüyor - başka bir deyişle, S3′ün Amazon için nakit bir inek olduğuna inanıyor.

Friend, “S3 brüt marjları %70′in altında olsaydı şaşırırdım” dedi. Diğer tahminler daha mütevazı: William Blair’in Suri’si, bunun %50′lik düşük bir aralıkta olduğunu tahmin ediyor.

Verileri Amazon S3′e taşımak ücretsizdir. Ancak bir terabaytlık veriyi S3′ten aktarmak, bu terabaytı S3′te depolamanın aylık maliyetinden üç kat daha maliyetli olabilir. Wasabi’den Friend (veri aktarımı için ücret talep etmez), bu ücretlerin AWS faturalarını tahmin edilemez hale getirebileceğini söyledi. Ayrıca, verileri rakiplere taşımak yerine AWS’de kalmak için güçlü bir teşvik yaratır.

“Neredeyse herkes ne kadar veriye sahip olduklarını biliyor. Ne sıklıkta dokundukları hakkında hiçbir fikirleri yok” dedi. Bir müşteri, verileri S3′ten Wasabi’ye taşımak için 6 milyon dolar çıkış ücreti harcadı.

Birçok AWS müşterisi, EC2 bilgi işlem bulut sunucularına eklenebilen ve onlar için veri tutabilen Elastic Block Store’a da güveniyor. Bu hizmetin depolama birimleri, müşteriler EC2 bulut sunucularını sildikten sonra bile kullanılabilir durumda kalabilir. AWS, sabit disk sürücülerinde EBS hizmetini her ay gigabayt başına 4,5 sent kadar düşük bir fiyata sunar.

Suri, EBS brüt marjının %60 ile %70 arasında olabileceğini söyledi.

Veritabanı yazılımı

AWS ürün yelpazesi, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli veritabanları içerir.

En geleneksel yaklaşım, verileri sütunlar ve satırlarla tablolar halinde düzenleyen ilişkisel bir veritabanı kullanmaktır. Programlar veritabanlarında bilgi depolayabilir ve daha sonra onlardan bilgi talep edebilir. AWS’nin İlişkisel Veritabanı Hizmeti birkaç seçenek sunar: Microsoft’un SQL Server’ı ve Oracle’ın amiral gemisi veritabanı yazılımı gibi diğer şirketlere ait tescilli ancak popüler veritabanı sistemleri; MariaDB, MySQL ve PostgreSQL gibi açık kaynaklı lezzetler; ve MySQL ve PostgreSQL ile uyumlu Amazon’un yerel Aurora’sı.

Suri, Aurora’yı İlişkisel Veritabanı Hizmeti aracılığıyla kullanmanın, 60′ların yüksek veya 70′lerin basketbol sahasında brüt marj yüzdesi sağlayabileceğini söyledi.

Alibaba ve Intel gibi şirketler tarafından desteklenen başlangıç ​​MariaDB, açık kaynaklı MariaDB veritabanının ticari sürümünün bir bulut sürümünü sunuyor. Şirketin CEO’su Michael Howard bir röportajda, girişimin bulut hizmetinin MariaDB modunda AWS İlişkisel Veritabanı Hizmetinin yarı fiyatına olduğunu söyledi.

“Amazon’un altyapı alanında yaptığı mutlak güce sahip olduğunuzda, bundan yararlanacaksınız” dedi. 

Veri taşıma

AWS’nin, altyapısı genelinde veya altyapısı dışında veri aktarımı için özel bir hizmeti yoktur. Bunun yerine, farklı veri aktarım türleri ve yöntemleri için çok çeşitli ücretler talep eder ve bu ücretler artabilir.

DigitalOcean bugün dışarıya veri aktarımları için AWS’den daha az ücret alıyor. McKim, Vantage’ı bu yılın başlarında kurmadan önce orada çalıştı ve şirketin ve rakiplerinin ağ bant genişliği için ne kadar ödediğini biliyor. “Genellikle bant genişliği ile ne kadar çok satın alırsanız o kadar ucuz olur” dedi. “[AWS], DigitalOcean’dan bile daha ucuza sunabileceklerdi. Ama daha ucuza vermiyorlardı.”

Bu ağ ücretleri, büyük bir öngörülemezlik kaynağı olabilir.

Örneğin, NASA, 2018′de AWS ile beş yıllık 65 milyon dolarlık bir sözleşme başlattı, ancak Genel Müfettiş, ajansın, insanlar S3′te depolanan dosyaları indirmeye çalıştığında meydana gelen ağ çıkışı için maliyet tahminleri yapmadığını bildirdi. Genel Müfettiş, NASA’nın maliyetleri yönetmek için veri çıkışına sınırlar koyması durumunda bilimsel bilgilerin daha az hazır hale gelebileceği konusunda uyardı.

2018′de, dünyanın dört bir yanındaki altyapıyı kullanarak verilere hızlı erişim sağlayan Cloudflare, veri aktarım maliyetlerini düşürmek veya ortadan kaldırmak isteyen bir grup bulut ve barındırma sağlayıcısı olan Bandwidth Alliance’ı duyurdu. Cloudflare CEO’su Matthew Prince, Amazon’un katılmayı seçmediğini söyledi.

Prince, 2018 duyurusundan bu yana bant genişliği maliyetinin her yıl düştüğünü, ancak AWS’nin ABD ve Avrupa’da veri aktarımı için aynı tutarı almaya devam ettiğini ve fiyatın temel maliyetin belki de 80 katı olduğunu söyledi.

“AWS’deki bant genişliği işaretlemesi, Amazon’da başka herhangi bir yerde var olan hiçbir şeye benzemiyor” dedi. Hizmetin en az %99 brüt marjı olduğunu tahmin etti.

Bu Suri’ye çok yüksek geldi, ancak brüt marjın %80′in üzerinde olması durumunda şaşırmayacağını söyledi.

Bulut pazarı

Giderek büyük AWS taahhütleri olan şirketler, EC2 ve S3 gibi temel unsurlar üzerine inşa ederek bu parayı harcamanın ötesine geçiyor ve ayrıca AWS’ Marketplace aracılığıyla diğer şirketlerden yazılım satın alıyorlar. Bu, AWS’ye yarar sağlar. UBS’deki analistler, Mayıs ayında Amazon’un talep ettiği ortalama listeleme ücretinin %5 civarında olduğunu tahmin ediyor. Microsoft, Temmuz ayında pazaryeri ücretini %20′den %3′e düşürdü.

Mobil uygulama mağazaları daha yüksek ücret alıyor. Google’ın satın almalardan elde edilen gelirin %30′unu alan Play Store’u işletmek için işletme marjı, 2019′da %62′nin üzerindeydi, Reuters’in Ağustos ayında bildirdiğine göre, düzeltilmemiş bir mahkeme dosyasına atıfta bulundu. Amazon hisselerinde satın alma derecesine sahip analistler, AWS Marketplace’in işletme marjının ”~%30′luk genel AWS seviyesinin oldukça üzerinde olabileceğini” yazdı.

Yine de pazar yeri EC2 ve S3 ile karşılaştırıldığında hala küçük. Analistler, Marketplace’in 1 milyar ila 2 milyar dolar arasında gelir sağlayabileceğini ve bunun da AWS toplam 2020 gelirinin %3′üne denk geleceğini söyledi.

 


Amazon Prime Eylül 2021'de 7 oyunu ücretsiz veriyorAmazon Prime Eylül 2021'de 7 oyunu ücretsiz veriyor
Amazon'dan yeni bir canlı ses platformuAmazon'dan yeni bir canlı ses platformu

PAYLAŞ