Amazon'un Alexa'sı Alexa ismine antipati yarattı - Haberler - indir.com

Amazon'un Alexa'sı Alexa ismine antipati yarattı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 31 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-05-15 14:50:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Teknoloji

İsimler insanda sosyal statüyü veya görünümü etkiler mi ' sorusu yıllarca araştırıldı ve tartışma konusu oldu. Bu soruyu araştıran bilim insanları bu durumun varlığına işaret ediyor ve ebeveynlerin çocuklarına verecekleri isimde oldukça özenli davranmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Kimse Alexa koymak istemiyor

E-ticaret devi Amazon'un çıkarmış olduğu  akıllı ev asistanı Alexa son günlerde isim konusunda bir dönemi geride bırakıyor. Bu bağlamda, ABD'de Alexa, Alexas gibi isimler son yıllarda hızla daha az verilmeye başlandı. Maryland Üniversitesi profesörlerinden Sosyolog Philip N. Cohen bu konuyu  tezinde incelemesi  ile ortaya çıkan ilginç detaylar Alex ve Alexas gibi isimlerin Amerikan toplumunda artık eskisi kadar ilgi gösterilmediğinin apaçık kanıtı niteliğinde. Amerikan Sosyal Güvenlik İdaresi'nden temin edilen verilere göre 1990'larda giderek artan  isimlerden birisi olan Alexa'nın, 2015'de her 1000 bebekten 6'sına verildiği görülmekte.  Ancak Amazon'un sanal asistanı Alexa'nın pazara sunulması ve pazarda yaygınlaşması ile birlikte bu oranın 2016'da hızlı bir düşüş belirtiliyor. 2017'de bu oran binde ikiye'ye kadar geriliyor. Görüldüğü üzere, teknoloji  dünyası, küresel ekonomik değerleri, toplu tüketici davranışlarını ve alışkanlıklarını ve toplumların yeniden şekillenmesi kadar mikro ölçekte de önemli bir etkiye sahip.

Amerikan halkının çocuklarına Alexa ismini vermemesinde haklı bir sebep mevcut.  Şüphesiz hiç bir aile  çocuğunun kendini  'Merhaba, ben Alexa' diye tanıtırken, sanal asistan muamelesi görerek alay konusu olmasını istemiyor. Ya da bu isme sahip çocukların, her şeyi doğru bilme beklentisi karşısında ağır bir yük altında kalmasını istememekte.

 





PAYLAŞ