Amazon'da Dini Ayrımcılık İddiaları - Haberler - indir.com

Amazon'da Dini Ayrımcılık İddiaları

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-14 14:32:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

ABD’nin en büyük firmalarından biri olan Amazon’u, bünyesinde çalışan üç Müslüman çalışanı, “Dini Ayrımcılık” yapmasını sebep göstererek dava etti.

ABD medyasına yansıyanlara göre, Amazon’un Minnesota Shakopee deposunda görevli olan Somali kökenli üç Müslüman kadın, şirket tarafından kendilerine dini ayrımcılık yapıldığını savunuyor. Dava dilekçesinde belirtilene göre Amazon, Müslüman işçiler için düşmanca ve anlayışsız bir ortam oluşturarak, çalışanlarının ibadet etmeleri için yer ve zaman ayırmıyor. Bunun yanı sıra Müslümanları diğer beyaz işçilere göre daha az tercih edilir iş alanlarında görevlendirdiği açıklamaları bulunuyor.

Amazon çalışanları, çalışma koşullarından şikayetçiAmazon çalışanları, çalışma koşullarından şikayetçi

Amazon nasıl dünyanın en değerli halka açık şirketi oldu?

Dilekçede yer alan bir diğer şaşırtıcı iddia ise, Amazon’un, Somali ve Doğu Afrika kökenli çalışanlarını, beyaz çalışanlara göre terfi ve gerekli iş eğitimlerinden mahrum bıraktığı, bu çalışanlarını daha ağır işlerde çalıştırdığı yönünde. Dava hakkında şikayetçi olan üç kadının avukatı, Nabiha Makbul, müvekkillerinin her an işinden atılma korkusuyla çalıştıklarını, şirketin en çok kazanç sağlayan firma olmasına rağmen, onları yasaların belirlediği ihtiyaçlarından mahrum bıraktığını söyledi.

Amazon'a Ardı Ardına Davalar

Ortaya çıkan bu iddialar üzerine Amazon sözcüsü Ashley Robinson’dan bir açıklama geldi. Robinson açıklamasında, çalışanlarının yasalarda belirtildiği gibi ibadet izinlerinin 20 dakikaya kadar olan sürecinin ödendiğini ve çalışanların istekleri doğrultusunda ücretsiz olarak daha fazla süre talep edebileceklerini söyledi.

Ancak CNET şikayet konularıyla alakalı olarak, Amazon’un California, Pensilvanya ve New Jersey bölgelerindeki çalışan kadınların “Hamilelere ayrımcılık yapmak” gerekçesiyle şirkete dava açtığını yayınladı.

CNET, haberindeki bilgilere göre, bu bölgelerde görev alan yedi kadının hamile olduklarını, şeflerine ve yöneticilerine söyledikten sonra işten çıkarıldığı yönünde. Amazon ise bu konuya tamamen itiraz ediyor. Şirketin asla bir kadını hamile diye işten çıkarmadığını açıklayan yöneticiler, şirketin herkese eşit fırsatlar sağladığını söyledi.

Amazon'un işe alım yazılımı cinsiyetçilik yapıyor!

Ancak geçmiş dönemlerde şirketin Seattle bölgesinde ülke çapında  bulunan 110 deposunda, işçilerine yönelik sergilediği olumsuz tutumlarla gündeme geldiğini hatırlatalım. Olay ardından 2020 ABD Başkanlık seçimleri adayı Senatör Bernie Sanders’ın şirketteki birçok işçinin sağlık sigortası ve gıda yardımlarıyla geçinebilmesine yönelik yaptığı savunmadan sonra, Amazon çalışanlarının saatlik ücretini 15 dolara çıkarmak zorunda kalmıştı.

İnternet ticareti alanında dünya devi olan firmanın depolarında 250 binden fazla işçinin saat ücretiyle çalıştığı belirtiliyor. Açılan bu davaların ise nasıl sonuçlanacağı ya da bu konuda nasıl iyileştirmeler yapılacağını ise ilerleyen zamanlarda göreceğiz.


İlgili uygulamalar
Amazon Sumerian Geliştiricilere SunulduAmazon Sumerian Geliştiricilere Sunuldu
Amazon Türkiye'nin teslimat sistemi nasıl işliyorAmazon Türkiye'nin teslimat sistemi nasıl işliyor

PAYLAŞ