Alibaba ikinci katlanabilir ekran patentini aldı - Haberler - indir.com

Alibaba ikinci katlanabilir ekran patentini aldı

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-10 12:31:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

E-ticarette efsaneler arasında yer alan Alibaba'nın geçtiğimiz yıl başvurusunu yaptığı patente ait görüntüler oldukça heyecan yaşattı. Şirket Çin'de iki kez katlanabilen telefon patenti aldı. 

Dünyanın en büyük alışveriş ağlarından birisi olan Alibaba, katlanabilir akıllı telefon pazarına girerek ceplerimizde yerini almaya hazırlanıyor. En azından geçen yıldan bu zamana kadar söz konusu söylentilere göre durum bu. Güney Koreli şirket Samsung'un Galaxy Fold ve Çinli şirket Huawei'nin Mate X modeli ile başlayan akıma, Alibaba gibi dev isimler ortak olabilir.

e-Ticaret Sitesi Olan Alibaba ve Aliexpress'e Vergi Zorunluluğu Geliyore-Ticaret Sitesi Olan Alibaba ve Aliexpress'e Vergi Zorunluluğu Geliyor

Telefonu Alibaba'nın üreteceği konusunda net bir bilgi olmasa da patent, edinilen bilgilere göre Alibaba'nın kendisine ait. Firma, gelecek aylarda akıllı telefon piyasasına girmek için yeni bir alt marka inşa edebilir, patenti alınan telefonu da bu vesile ile üretebilir. Bir başka ihtimal de almış olduğu patenti başka üreticilere satması.

Alibaba, sır gibi saklanan telefonun patent başvurusunu aslında geçen yıl yapmıştı

alibaba iki kez katlanabilir telefon

Sözü geçen patentin başvuru işlemleri ilk olarak 2019 yılının Mart ayında yapıldı. 21 Ocak 2020 tarihinde onaylandı. Başvuru dosyası içerisinde 9 adet patent taslağı mevcut. Başvurunun onaylanmasından sonra WIPO’nun (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) global veri tabanına eklendi. Patent içerisinde yer alan taslak tasarımlar da böylece ortaya çıkmış oldu. 

Telefonun taslak tasarımı ortaya çıkmış olsa dahi özellikleri ile ilgili olarak henüz resmi bir bilgi yok. Yalnızca gövdenin dikey pozisyondayken iki yerden katlanabilir olduğunu biliyoruz. Taslak tasarımlara bakıldığı zaman telefonun arka yüzeyinde de bir ekran olduğu görülüyor. Bu da özellikle kamera tasarımı konusunda çok farklı bir yol izlenebileceği veya kameranın ekranın içine gömüleceği fikrini akıllara getiriyor.

İki kez katlanabilen telefonun taslak tasarımları

alibaba katlanabilir telefon

Taslak çizimlere bakıldığı zaman telefonun yan tutulması durumunda büyük bir tablet boyutunda olduğu söylenebilir. Arka yüzeyinde de ekran olacağını belirtmiştik ve bu arkadaki ekran toplam alanın 1/3'nü kaplayacak ve arka yüzeyin üst kısmında olacak. Ön ekranlar esnek yapıda olsa da arka ekran sabit olacak. Bu da telefon tamamen katlandığında bu ekranın, ön ekran olarak kullanılacağı anlamına geliyor.

Bu durum katlanabilir ekranları korumak adına iyi bir fırsat olacak. Telefon tamamıyla katlandığı taktirde esnek ekranlar iç tarafta kalacağından dolayı korunmuş olacak. Arka tarafta bulunan ekran da, ön ekrana dönüşeceği için buradan gelen aramalar, mesajlar ve diğer bildirimler de görülebilecek. Taslak tasarımda ayrıca telefonun yanında iki tane düğme olduğu görülüyor. Bunlar da büyük ihtimalle ses kontrolü için kullanılacak.

Yeni çıkan akıllı telefonlarda ilk olarak dikkat çeken unsurlardan birisi de kamera tasarımı oluyor. Fakat bahsettiğimiz bu taslak tasarımında kameraya dair ayrıntılar söz konusu değil. Kamera adına iki ihtimal söz konusu. Öncelikli olarak kamera yalnızca açıldığında ortaya çıkacak bir kızakta olacak. İkincisi ise kamera ekrana gömülü bir şekilde olacak. İlk ihtimal telefonun taslak tasarımda da görüldüğü üzere ince tasarımından dolayı mümkün değil gibi gözüküyor.

Alibaba telefon işine girer mi?

Şirketin yapmış olduğu bu patent başvurusundan sonra telefon üretip üretmeyeceği merak ediliyor. Fakat bu gelişmelere rağmen işin aslına bakılınca Alibaba'ın üretim konusunda deneyimi yok. 

Şirketin yaptığı bu patent girişimi, telefonları üretecekleri anlamına gelmiyor. Çin akıllı telefon üretimi konusunda önde gelen ülkelerden birisi. Ayrıca ülke içinde birçok akıllı telefon üreticisi mevcut. Bu nedenle tasarımların Çinli telefon üreticisi bir markaya satılması da yüksek ihtimal. Ancak yine de akıllı telefon sektörünün büyüklüğü Alibaba’nın dikkatini çekmiş olabilir. 



PAYLAŞ