Akıllı telefonlarımızı şarj ederken yaptığımız 6 hata - Haberler - indir.com

Akıllı telefonlarımızı şarj ederken yaptığımız 6 hata

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 29 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-08-26 09:30:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Akıllı Telefonlar

Akıllı telefonlarınızı şarj ettiğiniz esnada dikkat etmeniz gereken bazı kurallar, telefonunuzun ömrünü uzatabilir.

Akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla birlikte, insanlar telefonlarını daha fazla şarj etme gereği duymaya başladı. Çünkü akıllı telefonların daha işlevsel olması, hem daha çok kullanılmasına hem de daha çok güç tüketmesine neden oluyor. Fakat telefonlarınızı sürekli şarj etmeniz, cihazların ömrünü de kısaltabiliyor. Özellikle şarj esnasında neredeyse hepimizin yaptığı bazı hatalar, cihaza zarar verebiliyor. Şarj ederken yaptığımız 6 hata şöyle;

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in önerdiği 6 Kitap

  1. Telefon pilini şarj ederken, telefonu kılıfından çıkarmamak

Yüksek ihtimalle, bu kuralı birçoğumuz bilmiyoruz ve şarj esnasında telefonumuzun kılıfını çıkarmadan cihazı şarja takıyoruz. Asıl yapılması gereken ise telefonu kılıftan çıkarıp, pili şarj etmek. Çünkü kılıftan çıkarmadan cihazı şarja takmak, telefon performansını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bataryalar kimyasal bir içeriğe sahip Li-ion pillerdir ve belli bir sıcaklığın üzerine çıkmaması gerekir. Kılıf, pilin gereğinden fazla ısınmasına neden olur.

  1. Hiç bilinmedik powerbank’leri kullanmak

Son zamanlarda moda olan şeylerden bir tanesi de powerbank’ler. Yine şarjımızın sürekli bitmesine dayalı olarak, taşınabilir şarj cihazı olarak da bilinen powerbankler çıktı. Fakat her powerbank’e güvenip pilinizi şarj etmeye çalışmanız doğru bir hareket değil. Aksi takdirde powerbank pilinizin ömrünü olduğundan daha çabuk bitirebilir.

  1. Pil tamamen dolduktan sonra, cihazı prizde tutmaya devam etmek

Akıllı telefonunuzun pili dolduktan sonra prizden çıkarmadığınız takdirde, pil azaldıkça şarj olmaya devam ediyor. Bu durumun ismine “Overcharging” deniliyor. Yani akıllı telefonunuzu gereğinden fazla şarj ediyorsunuz. Bu da yine bataryanıza zarar verecek etmenlerden birisi. Bu nedenle telefonunuzu gece yatmadan şarja takıp, sabah kalkınca şarjdan çekmek gibi bir alışkanlığınız varsa, bunu bırakmalısınız.

  1. Sistem gücü yüksek olan uygulamaları, pilinizi şarj ederken kullanmak

Telefonunuz şarj cihazına bağlıyken, cihazınızda bulunan yüksek sistem gücüne sahip uygulamaları kullanmaktan kaçınmalısınız. Hatta bu anlamda yapılabilecek en sağlıklı hareket, gerekmedikçe cihazınızın pilini şarj ederken, telefonu kullanmamak. Çünkü telefonunuzun pilini şarj ederken, cihaz zaten ısınıyor ve siz yüksek sistem gücüne sahip uygulamalara girerek, bu ısının daha da artmasına neden oluyorsunuz.

  1. Pili %0’a kadar boşaltmak ve %100’ kadar doldurmak

Akıllı telefon pillerinin tam şarj edilmesi, artık pilin ömrünü uzatan durumlar arasında değil. Aynı şekilde cihazınız pilin bittiğine dair uyarı veriyorsa, artık şarja takma zamanınız gelmiştir. %0 olup telefonunuzun kapanmasını beklememelisiniz. Li-On piller için bu aralığın %30 ile %80 olması yeterli.

  1. Akıllı telefonu şarj ettiğini ortama dikkat etmemek

Akıllı telefonlarınızı şarj ederken, ortamın ısısına dikkat etmeniz, hem telefonunuzun hem de pilinizin sağlığı için önem taşıyor. Daha önce de söylediğimiz gibi, akıllı telefonlar şarj edilirken zaten belli bir ısı artışı gösteriyor. Siz telefonunuzu yüksek ısılı bir yerde şarja takarsınız, bu durum pilinize ve cihazınıza zarar verecektir. Olabildiğince ılık yerlerde şarj etmeniz, en sağlıklısı olacaktır.





PAYLAŞ