ABD'den Huawei Yaptırımları İçin Açıklama - Haberler - indir.com

ABD'den Huawei Yaptırımları İçin Açıklama

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 46 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-06-10 10:07:01
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Teknoloji

ABD ile Çin arasında devam eden teknolojik sürtüşme yerini anlaşmaya mı bırakacak? ABD Hazine Sekreteri Steven Mnuchin konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Geçen yazdan bu yana bir türlü anlaşma sağlayamayan ABD ve Çin hükümeti, birbirlerini üretim anlamında kısıtlayarak yola getirmeye çalışıyor. En son kendi yazılımını Huawei telefonlardan çekme kararı alan ve bu kararı hızlıca uygulayan ABD, Çin’i kenara sıkıştırmaya çalıştı. Daha önceden kendi yazılım çalışmalarını sürdüren Huawei ise devreye kendi yazılımını soktu. ABD ve Çin, kendi aralarında gerçekleşecek olan Reuters ticaret anlaşması imzalamak için yol kat edebilirlerse ABD’nin, Çinli teknoloji devi olan Huawei’ye karşı kullandığı sınırlamaları ortadan kaldırabileceğini açıkladı. ABD Hazine Sekreteri olan Steven Mnuchin’in konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Çin ile ticarete devam edersek Çin’den de bu konuda rahatlatıcı tavırlar görürsek belirli garantiler dâhilinde Huawei’ye karşı olan yaptırımlarımızı gözden geçirebiliriz ancak ulusal güvenlik sorunları konusunda yaptırımlarımız devam edecektir.

ABD'nin Huawei Kararından Sonra Bir Alman Firması Huawei ile İlişkilerini KestiABD'nin Huawei Kararından Sonra Bir Alman Firması Huawei ile İlişkilerini Kesti

ABD, Huawei’ye ambargo uyguladı

Geçtiğimiz Mayıs ayında bir yasa çıkaran ABD, aldığı kararda ülkenin şirketlerinin teknolojilerini yabancı firmalara satmalarını yasaklamasını sağlayan aynı zamanda ulusal güvenlik açısından riskli bulduğu firmalara ticari olarak yasak koyacak. Aldığı bu karardan sonra uzun bir süredir ABD istihbarat topluluğu tarafından güvenlik tehdidi olarak mimlenen Huawei, ABD tarafından pek çok anlamda ağır yaptırımlara maruz kaldı. Aldığı kararlar sonucu ABD menşei olan tüm şirketler Çin’in teknoloji devi olan Huawei’ye parça ve yazılım satmayı durdurdu. Bu karar sonrasında ise Çin yetkililer devreye girerek ABD ile Çin arasında geçen kızışma iyice arttı.

Çin eğer ilerleme kaydetmek istemiyorsa Başkan Trump bu yaptırımlarla ilerlemekten çok mutlu olacaktır."

Çin ile ABD arasında gerçekleşen bu sürtüşme ticaret savaşına sürdü ve hala devam ediyor. Ancak geçen hafta bir açıklama yapan Donald Trump, Çin ile gerçekleşecek olan ticaret anlaşmasında Huawei’nin büyük bir rolü olduğuna dikkat çekti. Bunun üzerine kendine cevap hakkı doğduğunu düşünen Çin yaptığı açıklamada bunun müzakere numarası olduğunu ve ABD’nin baskın karakteri oynamaya çalıştığının altını çizdi. ABD Hazine Sekreteri Steven Mnuchin’in yaptığı açıklamada Çin’in anlaşma ile ilerlemek istiyorsa şayet bu konu üzerinde konuşarak yol kat edebileceklerini söyleyerek, “Çin eğer ilerleme kaydetmek istemiyorsa Başkan Trump bu yaptırımlarla ilerlemekten çok mutlu olacaktır." dedi. ABD ile Çin arasında devam eden bu teknolojik savaş bakalım nasıl ve ne zaman son bulacak.


ABD'den AB Ülkelerine Huawei MesajıABD'den AB Ülkelerine Huawei Mesajı
Güney Kore'den Açıklama : ABD ile Çin Arasında KaldıkGüney Kore'den Açıklama : ABD ile Çin Arasında Kaldık
Huawei ABD'de Hukuk Savaşı BaşlattıHuawei ABD'de Hukuk Savaşı Başlattı

PAYLAŞ