ABD ZTE ve Huawei'yi ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyor - Haberler - indir.com

ABD ZTE ve Huawei'yi ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 23 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-01 20:31:01
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

ABD ve Çinli şirket Huawei arasındaki soğuk savaş ara vermeden devam ediyor. Daha önceki günlerde ortaya çıkan ABD’nin Huawei’nin 5G altyapı sistemine yetişme hamleleri sonrasında şimdilerde ise ABD’nin Federal İletişim Kurulu resmi olarak Huawei ve ZTE şirketlerini ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi. ABD ve Huawei arasındaki rekabet çeşitli hamleler ile sürmeye devam ediyor. Yaşanan yeni gelişmeler haricinde geçtiğimiz günlerde ABD, Huawei’nin 5G altyapı pazarındaki tekelliğini bozman adına Nokia, Ericsson ve Samsung gibi şirketlere ABD hükümeti ile çalışmaları için çağrıda bulunuldu. Bu olaylar sonrasında ise geçtiğimiz yılın sonunda ZTE ve Huawei’yi Birleşik Devletler Federal İletişim Komisyonu tarafından verilen Evrensel Varlık Fonundan yasaklayan Federal iletişim Kurulu, şimdi ise Huawei ve ZTE’iy ulusal güvenlik tehdidi olarak ilan etti.

Bu durum Çinli Huawei şirketinin ABD’ye erişiminin tamamen kesildiğini gösteren sembolik bir hareket gibi gözükse de, bazı kesimlerce çok az da olsa aralık olduğu düşünülen barış durumunun önüne geçilmiş oluyor.

Huawei işlemci stoğu hakkında açıklama yaptıHuawei işlemci stoğu hakkında açıklama yaptı

Huawei, ABD’de ulusal güvenlik tehdidi ilan edildi

Federal İletişim Kurulu başkanı Aijit Pai, Huawei ve ZTE’nin ulusal güvenlik tehdidi olarak ilan edilmesi kararının, bu şirketlerin Çin hükümeti ile olan yakın ilişkileri ve Çin hükümeti adına casusluk görevlerinde bulunmaları noktasında oldukça açık oldukları ve fazlaca delil sebebiyle böyle bir kararın alındığı belirtiliyor. ZTE ve Huawei’nin ABD’nin suçlamalarına yönelik davranışlarda bulunup bulunmadığına yönelik somut ve teknik delil sunulmasa da, ABD yetkilileri kararlarına oldukça ısrarcı durumdalar.

Geçtiğimiz şubat ayında Huawei’yi yasal olmayan yollar kullanarak Telekom ağlarına erişme suçlamasında bulunan ABD hükümeti, bu konu hakkında yeterli bir delil sunamamıştı. Ancak Huawei ise bu söz konusu iddiaları reddetti ve ulaştıkları bütün bilgilerin kendilerine yasal olarak sunulduğu ifade edildi. Federal İletişim Kurulu’nun Huawei ve ZTE şirketlerini ulusal güvenlik tehdidi olarak ilan etmesi ise küçük Telekom şirketlerinde de büyük yaralar açılmaya sebep oldu.

Üretim masraflarından kaçınmak adına Huawei ve ZTE gibi şirketlerinde ekipman satın alan küçük Telekom şirketleri, artık başka ülkelerden daha pahalıya ekipman almak zorunda olacak. ABD ise her ne kadar küçük çaplı Telekom şirketlerinin zararlarını karşılamak adına adımlar atsa da, yine de zorlu günler geçmesi bekleniyor.


Huawei yeni güncellemesini yayınladıHuawei yeni güncellemesini yayınladı
Huawei, akıllı telefon pazarının lideri olmaya devam ediyorHuawei, akıllı telefon pazarının lideri olmaya devam ediyor

PAYLAŞ