ABD ve Huawei gerilimi, TSMC gelirlerini etkileyebilir - Haberler - indir.com

ABD ve Huawei gerilimi, TSMC gelirlerini etkileyebilir

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-10 18:31:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Çip üreticisi denildiğinde, akla gelen ilk isimlerinden biri TSMC'dir. Çip üretimi pazarında liderliği elinde tutmayı başaran Tayvanlı şirket, şu sırlar ABD ve Huawei gerilimi sebebiyle çeşitli sıkıntılar çıkabilir. Huawei ile ABD arasında yaşanan ticari gerilimler, sadece iki şirketi etkilemiyor. Ticaret yasağı konusunda taviz vermeyen ABD, diğer firmalara da şartlar koşuyor. Söz konusu bu şartlar doğrultusunda, TSMC ile Huawei arasındaki ilişkiler zarar görebilir.

ABD ve Huawei gerilimi, TSMC gelirlerini etkileyebilir

Konuyla ilgili çalışmalar yapan analistlere göre, TSMC gelirinin yüzde 60 gibi büyük bir çoğunluğu ABD şirketlerinden geliyor. Çin merkezli olan şirketlerde ise gelir yüzde 20'ye kadar düşüyor. Bu nedenle ABD tarafından bir yaptırım olduğu takdirde TSMC, Huawei ile olan ticari ilişkilerini sonlandırabilir. Konuyla ilgili olarak olası bir anlaşmazlık durumundaki TSMC başkanı Mark Liu bazı açıklamalarda bulundu. Liu konuyla ilgili, “Bir çözüm bulacağımıza eminim. Zorlukların birer birer üstesinden gelebiliriz.” ifadelerini kullandı. Liu buna ek olarak, olası bir ticaret yasağının işlerini önemli ölçüde etkilemeyeceğini belirtti.

Huawei’ye TSMC'den kötü haberHuawei’ye TSMC'den kötü haber

ABD ve Huawei gerilimi, TSMC ile Huawei arasında başlayan bu gerilimin esas nedeni olarak ise görülebilir. Kısa bir süre önce fabrika ve kalkınma planları çerçevesinde ABD'ye 12 milyar dolar yatırım yapmak istediklerini dile getiren TSMC, ABD Ticaret Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Konuyla ilgili olarak yapılan görüşmenin şartlarına bağlı olarak, yatırımın gerçekleşmesi halinde TSMC ile Huawei arasındaki ticaret bitebilir. Çip üreticisi TSMC'nin ABD kanadındaki en önemli ortakları Apple, Qualcomm, NVIDIA ve AMD. TSMC’nin 2022 yılına kadar olan ortaklık planlarını daha önce aktarılmıştı. Bu planların içerisinde, Huawei’nin Kirin 1100 işlemcisi için çip teminatı da vardı. Olası bir yasak durumunda Huawei, işlemcisi için farklı bir çözüm bulmak zorunda.



PAYLAŞ