ABD İlk Huawei Yasağını Açıkladı - Haberler - indir.com

ABD İlk Huawei Yasağını Açıkladı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 2 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-06-12 14:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Geçtiğimiz ay başlayan ve halen etkileri devam eden Huawei ABD savaşının etkileri devam ediyor. Bilindiği üzere ABD, Çin ile arasında yaşanan gerginlik sebebiyle Huawei'yi kara listeye almıştı. Bunun üzerine Huawei'ye ciddi bir yaptırım uygulayarak birçok ABD'li şirket ile Huawei'nin arasında bulunan ilişki de askıya alındı. ABD'nin yaptırımı sebebiyle, Huawei cephesinde kurban giden ürünler ise net olarak bilinmiyordu. Amerika ile ilişkilerin kötüye gitmesi sebebiyle büyük sıkıntı içerisine giren Huawei'nin ilk kurbanı belli oldu. Getirilen yasağın ardından etkilenen ilk Huawei ürünü açıklandı. 

Aralarında yaşanan ticaret savaşı beklenmedik boyutlara ulaşırken Amerika hükumeti 16 Mayıs tarihi itibari ile başlattığı Huawei yasağı kararının ilk etkileri ortaya çıktı. Yaşanan olayları hatırlamak için bir kez daha anmak gerekirse, 16 Mayıs tarihinde ABD Başkanı Donald Trump tarafından çıkarılan bir kararname sebebiyle Huawei ile bağlantısı olan Amerikalı şirketler verilen karar nedeniyle Çinli teknoloji şirketi ile olan bağlantılarını koparma kararı aldı. Şirketlerin Huawei ile bağlantılarını askıya alması, Huawei'nin Amerikalı şirketler tarafından sağlanan gerek yeni yazılımlar gerek donanımsal ürünlere erişim sağlayamaması anlamına geliyor. Söz konusu bu şirketler arasında ilk darbede Google'dan gelmişti. Huawei, Google'ın ilişkileri sonlandırması ile beraber Android lisansını kaybetti. 

Huawei'den Amerikalı Çalışanlar İçin TalimatHuawei'den Amerikalı Çalışanlar İçin Talimat

ABD - Huawei Savaşı Devam Ediyor!

Daha sonra yapılan görüşmeler sayesinde bu yasak 19 Ağustos yani 90 günlük bir süreç ile muafiyet aşamasında sokuldu. Fakat muafiyet kararının verilmesine rağmen yasaktan etkilenen ürünler oldu. Söz konusu bu ürünler hakkında da bir bilgi elde edildi. The Information tarafından yapılan habere göre, Şangay'de halen devam eden CES Asia 2019 kapsamında tanıtılması beklenen yeni nesil dizüstü bilgisayarların resmi olarak tanıtımının bilinmeyen bir tarihe ertelendiği açıklandı. Söz konusu bu ürünlerin bilinmeyen bir tarihe ertelenmiş olma haberi tüketici departmanında görev yapan Richard Yu'nun onayı ile netlik kazandı. Onaylanan bu haber ile beraber yapılan yasağın ardından etkilenen ilk ürünlerde bu şekilde ortaya çıkmış oldu. Windows işletim sistemi üzerine kurulan cihazlar Intel işlemciler kullanılarak üretildi. 

Huawei tarafından üretilen bu bilgisayarların en zaman piyasaya sürüleceği hakkında ise henüz kesin bir bilgi mevcut değildir. Özellikle donanım kısmında Amerikalı şirketler ile pek çok parça alımı için görev yapan Huawei'nin maalesef bu bilgisayarları ne zaman piyasaya süreceği hakkında mevcut bir bilgi yoktur. Bu süreci elbette ki şirketin Amerika hükumeti tarafından hazırlanan kara listede en kadar süre daha kalacağı belirleyecek. Bunun yanı sıra aynı zamanda yeni nesil MateBook serisine ait herhangi bir teknik detay hakkında da bilgi verilmedi. Huawei'nin gelişim sürecine bakmak gerekirse şirket, MateBook serisi ile dizüstü bilgisayar pazarında adından söz ettirmeye başlamıştı. Öyle ki Huawei, yakın zaman içerisinde MateBook 13 ile değerlendirmeye alınan MateBook X Pro serisi ile yine sektöre dahil olacağının da altını çizmek gerekiyor. Richard Yu bu erteleme konusu ile ilgili ise "Çok talihsiz" şeklinde açıklama yapıyor. 

 


ABD'den Huawei Yaptırımları İçin AçıklamaABD'den Huawei Yaptırımları İçin Açıklama
Huawei Mate X 5G Hız Testi Sonucu Göz KamaştırıyorHuawei Mate X 5G Hız Testi Sonucu Göz Kamaştırıyor
ABD'li Şirketler Avrupalı Ortaklarından Huawei'yi Boykot Etmelerini İstiyorABD'li Şirketler Avrupalı Ortaklarından Huawei'yi Boykot Etmelerini İstiyor

PAYLAŞ