ABD Huawei'nin hareket alanını kısıtlamaya çalışıyor! - Haberler - indir.com

ABD Huawei'nin hareket alanını kısıtlamaya çalışıyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 37 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-19 18:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

ABD hükumeti Tayvan merkezli bağımsız yarı iletken üreticisi TSMC gibi şirketlerin Huawei’ye işlemci tedarik etmesine engel olacak bir yasa değişikliği üzerinde çalışıyor!

Dünyanın en büyük telekomünikasyon üreticilerinden olan Huawei bir süredir Çin ve Amerika’nın verdiği ticari savaşın tam ortasında kalmış durumda. Mayıs ayından beri pek zorlukla karşılayan şirketin ekipmanlarının kullanımı Çin hükumetine bilgi sızdırdığı gerekçesiyle engellenmişti. Zorlu dönemde ABD merkezli iş ortaklarını kaybeden şirket kendi ekosistemini geliştirmeye bir nevi mecbur kalsa da 5G alanındaki teknolojiyle dünya devi unvanını korumuş ancak bu unvan ABD suçlamalarıyla büyük ölçüde zedelenmişti. Bir süredir ABD’nin Huawei’yi casuslukla suçlamaları ve şirketin iddiaları reddetmesiyle ilerleyen süreç son dönemlerde iyice gerildi.

ABD' Huawie'ye baskısını arttırıyor!ABD' Huawie'ye baskısını arttırıyor!

Amerika Birleşik Devletleri yetkililerinin Huawei’yi dünyanın mobil ağlarına arka kapılardan erişim sağladığı yönünde suçlamasına karşılık, Huawei’den de ABD’ye casus suçlaması gelmesi savaşın yön değiştireceğini akıllara düşürmüştü ki, geçtiğimiz gün Huawei’ye 45 gün ek lisans süresi tanıyan ABD bu kez dünyanın e büyük bağımsız yarı iletken üreticilerinden olan TSMC gibi küresel şirketlerin Huawei’ye yonga tedariği yapmasını engellemeye çalışıyor.

ABD'den Huawei'ye yeni engel!

Reuters’tan gelen bilgilere göre ABD hükumeti Amerikan menşeli teknoloji ve yazılımlara dayanan ABD düzenlemelerine tabi tutan Doğrudan Yabancı Ürün Kuralı’nı (Foreign Direct Product Rule) değiştirmeyi planlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri hükumetinin üzerinde çalıştığı bu yeni düzenleme Amerikan menşeli yonga yapım ekipmanlarını kullanan yabancı şirketlerin Huawei gibi Washington hükumetinin düşmanı olan şirketlere ürün tedarik etmeden önce ABD lisansı almaları gerektiği yönünde bir yaptırım içeriyor.

Huawei'den açıklama; Google'a geri dönmeyeceğiz

Çin merkezi Everbirght Securities’ın geçtiğimiz sene yayınladığı bir rapora göre Çin’deki çip üreticilerinin neredeyse hepsi Lam Research, KLA ve Applied Materials gibi ABD merkezli şirketler tarafından üretilen ekipmanları kullanmakta. Yayınlanan rapor Çin’de sadece Çin menşeli ekipmanları kullanarak cihaz geliştiren bir şirket olmadığını ve bu nedenle ABD ekipmanı olmadan herhangi bir yonga setinin üretilmesinin neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekmişti. Donald Trupm’ın yeni hayata geçirmeyi planladığı düzenleme küresel yonga trafiğini kontrol altına almakla birlikte Huawei’nin de hareket alanını mümkün olduğunca daraltmayı hedefliyor.

 

 


ABD Huawei'yi dünyadaki mobil ağlara sızmakla suçluyorABD Huawei'yi dünyadaki mobil ağlara sızmakla suçluyor
ABD'den Huawei'ye karşı iki yeni suçlama daha!ABD'den Huawei'ye karşı iki yeni suçlama daha!

PAYLAŞ