AB veri gizliliği düzenleyicileri TikTok'a karşı iki soruşturma başlattı - Haberler - indir.com

AB veri gizliliği düzenleyicileri TikTok'a karşı iki soruşturma başlattı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-15 14:00:14
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

TikTok'un Avrupa Birliği'ndeki önde gelen veri gizliliği düzenleyicisi, Çin'e ait kısa video platformuna, çocukların kişisel verilerinin işlenmesi ve kişisel verilerin Çin'e aktarılmasıyla ilgili iki soruşturma başlattı.

TikTok, çocukların verilerinin platformda güvenli olmadığı endişeleri üzerine aylarca süren yoğun incelemenin ardından İrlanda veri gözlemcisi tarafından iki soruşturmayla karşı karşıya kalmış durumda. Bölgesel merkezlerinin konumu nedeniyle dünyanın önde gelen İnternet şirketlerinin çoğu için ana AB düzenleyicisi olan İrlanda Veri Koruma Komisyonu, küresel gelirin %4'üne kadar para cezası uygulayabilir.

Tiktok'tan kullanıcıların uygulama üzerinden alışveriş yapmasına olanak!Tiktok'tan kullanıcıların uygulama üzerinden alışveriş yapmasına olanak!

TikTok'un aldığı önlemler yetmedi

Son dönemlerde küçük yaştaki kullanıcılarını korumak adına çeşitli adımlar atmaya başlayan şirketlerin önlemleri yeterli olmamış gibi görünüyor. Hatırlarsanız Ağustos ayında TikTok, çocukları gizli reklamlardan ve uygunsuz içerikten korumadığı yönündeki eleştirilere yanıt vermek amacıyla gençler için daha sıkı gizlilik kontrolleri duyurmuştu. Çin'in ByteDance şirketinin sahibi olduğu TikTok, özellikle gençler arasında dünya çapında hızla büyüdü. Veri Koruma Komisyonu yaptığı açıklamada, anketlerden ilkinin "18 yaşın altındaki kullanıcılar için platform ayarları ve 13 yaşın altındakiler için yaş doğrulama önlemleri bağlamında kişisel verilerin işlenmesi" ile ilgili olduğunu söyledi.

TikTok çocukların mahremiyetini ihlal etme suçlamasıyla karşı karşıya

Açıklamada, ikinci soruşturmanın TikTok'un Çin'e kişisel veri aktarımlarına ve şirketin blok dışındaki ülkelere aktarımlarında AB veri yasalarına uyup uymadığına odaklanılacağı belirtildi. Bu ayın başlarında, İrlanda'nın veri uygulama kurumu, 2018 tarihli AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) yasası uyarınca 225 milyon Euro (265,64 milyon $) gibi rekor bir WhatsApp para cezası kesti.  

İrlandalı düzenleyici, geçen yılın sonunda, Facebook ve yan kuruluşlarında 14'ü de dahil olmak üzere, devam eden 27 uluslararası soruşturmaya sahipti. Ancak İrlanda Veri Koruma Komisyonu, soruşturmalarının hızı ve yaptırımlarının ciddiyeti nedeniyle diğer Avrupa düzenleyicilerinden gelen eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Şirket konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “TikTok topluluğunun, özellikle en genç üyelerimizin gizliliği ve güvenliği en yüksek önceliğimizdir” dedi ve İrlanda makamıyla işbirliği yapacağını da sözlerine ekledi. "Kullanıcı verilerini korumak için kapsamlı politikalar ve kontroller uyguladık ve standart sözleşme maddeleri gibi Avrupa'dan aktarılan veriler için onaylanmış yöntemlere güvendik."


TikTok video sürelerini uzatıyorTikTok video sürelerini uzatıyor

PAYLAŞ