7 Maddede Scrum Framework(Scrum Çatısı) Nedir, Nasıl Uygulanır? - Haberler - indir.com

7 Maddede Scrum Framework(Scrum Çatısı) Nedir, Nasıl Uygulanır?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 40 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-20 17:01:03
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Teknoloji

Son dönemlerde yaygın olarak kullanılan Scrum Çatısı, yazılım geliştirmenin dışında birçok fonksiyonlarında geliştirilmesi için kullanılıyor.

 

Scrum Çatısı yazılım geliştirmek için kullanılan bir fonksiyon. Ancak son yıllarda gelişim göstererek gömülü yazılım, otonom araçları, okullar, hükümet, pazarlama, etkileşim fonksiyonları ve günlük organizasyonlarınızın işleyişini yönetmek için hemen hemen her şeyi geliştirmek için kullanılmaktadır. Bütün bu karmaşıklıklara el atan Scrum'un yapısını 7 maddede inceleyecek olursak karşımıza farklı işleyişler çıkıyor. İşte 7 maddede Scrum:

1. madde : Scrum

Scrum kelimesinin anlamı " İnsanların mümkün olan en yüksek değere hakim ürünlerin yaratıcı bir biçimde geliştirilmesi için karmaşık yapıyı ele alabildikleri bir çerçeve  " olarak tanımlanabilir. Scrum bir Agile uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Scrum' da roller, etkinlikler, eserler ve belirlenmiş kurallar yer almaktadır. Bu kurallara uymak zorunludur. Aksi taktirde uygulanan Scrum olmaz ve yanlış uyarlamalara ScrumBut denmektedir.

2. Madde : Scrum Teorisi

Scrum teorisi aslında bakıldığı zaman basit bir çerçeve olarak görülebilir. Adım adım uyulması gereken bir durum olarak gözükse de çerçeveden istenilen deneysel bir davranıştır. Scrum'un da temelinde deneysellik ( empiricism) yatmaktadır. Bu artımı da sağlayan iterasyonlara sprint denmektedir. Scrum teorisinde 3 temel ayak bulunuyor. Bunlar gözlem, şeffaflık, adaptasyon olmaktadır. Bu 3 ayağı zorunlu kılan bazı etkinlikler vardır. Onlarda Sprint Planlama, Sprint Değerlendirme ve Sprint Retrospektifi' dir.

3. Madde: Scrum Değerleri

Scrum değerlerinde ise 3 temel teoriye takım içerisinde uyum sağlanması ve güven ortamı yaratması için Scrum Değerlerini sağlamak esas olmaktadır.

4. Madde : Scrun Takımı

Ürününüzün vizyonunu ve amacını belirlemek, yapılacak işleri derlemek ve işlerin öncelik sırasını düzenlemek için iyi ve güvenilir bir takıma ihtiyaç vardır.

5. Madde: Scrum Etkinlikleri

Scrum etkinlikleri Sprint Planlama etkinliği ile başlayıp 1 aylık olan sprint için 8 saatle kısıtlandırılmıştır. Etkinlik sonrası ise Sprint' in amacı belirlenmiştir.

6. Madde: Scrum Eserleri

Ürünlerin iş listesi olarak bilinen bir liste ihtiyaç duyulan her şeyin listelendiği ve herkes tarafından görülmüş olan Ürün sahibi tarafından yönetilen bir liste olmaktadır. Sprint' te Scrum Eserlerinin oluşmasını sağlayan bir durumdur.

7. Madde : Bitti Tanımı

Bitti tanımı bu süreçte bir rehber niteliğindedir. Scrun takımının olgunlaşması ile bitti tanımının gelişmesi beklenir.




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ