5G ile Wi-Fi 6 arasındaki güvenlik farkları nelerdir? - Haberler - indir.com

5G ile Wi-Fi 6 arasındaki güvenlik farkları nelerdir?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 4 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-03 16:59:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Soru-Cevap

Önümüzdeki yıllar ile beraber kullanım alanı daha da genişleyecek olan 5G bağlantı altyapısı ile beraber Wi-Fi 6 teknolojisi devrede olacak. Bu yeni nesil teknolojiler ile şuan bulunduğumuz teknolojiler arasındaki güvenlik farkları bulunuyor. Bizde sizlere bu içeriğimizde Wi-Fi 6 ve 5G teknolojileri arasında olan güvenlik farklara ve genel farklara göz atacağız. Artık 2020 yılına girmemiz ile beraber yeni nesil teknolojiler ve ürünler göreceğiz. Bu yılın öne çıkan teknolojilerinden olan 5G teknolojisi için beklentiler de oldukça büyümeye devam ediyor. Birçok operatör ve kurumsal ağ şirketleri nesnelerin interneti ve internet hizmetleri için çalışma ve geliştirmelerini sürdürüyor.

5G teknolojisinin gelmesi ile beraber Wi-Fi teknolojisi de önemli bir etki edecek. Öyle ki bu iki teknolojinin beraber çalışma noktasında çeşitli düşünceler yer alıyor. Operatörler 5G ağ altı yapılarını sunmaya başlarken, kullanıcıların gelecek yıl ki 5G teklifleri için beklemelerine değiş değmeyeceği henüz bilinmiyor. Ayrıca 5G’nin istekleri sunup sunmayacağı noktasında da karışık düşünceler bulunuyor.

OPPO Reno 3 ve Reno 3 5G Pro TanıtıldıOPPO Reno 3 ve Reno 3 5G Pro Tanıtıldı

5G ve Wi-Fi teknoloji arasındaki farklar

Wi-Fi teknolojisinin mi yoksa hücresel ağın mı daha güvenli olduğu noktasında uzun süredir çeşitli düşünceler bulunuyor. LTE, daha güvenli olmasına karşılık mükemmel bir bağlantı olarak karşımıza çıkmıyor. Bu noktadaki araştırmalara göre LTE, veri ele geçirme ve cihaz izleme olmak üzere çeşitli saldırılarda savunmasız kalabiliyor. 5G ise bu noktada çoklu kimlik doğrulama ve daha iyi anahtar yönetimi sayesinde LTE’deki güvenliği artırıyor.

Wi-Fi güvenliği noktasında çalışmalar devam ederken, temel şifre koruması dahi olmayan router’lar bu noktada tercih edilebilir değil durumda. Parola yapılandırmalarının oldukça güvenli olduğunu belirtebiliriz. Diğer yandan destek sağlayan yeni standartlarla beraber Wi-Fi ağ güvenliği çok daha iyi bir noktaya gelmeyi başarıyor.

5G’nin Wi-Fi’den farklı özellikleri

Piyasada şuan için 5G’nin sunacağı inanılmaz yüksek hızlar konuşulmaya devam ediliyor. Fakat Wi-Fi 6’nın sunmuş olduğu hız, gecikme spektral verimlilik ve bağlantı yoğunluğu ile güvenlik de önemli durumlardan bazıları diyebiliriz. 4G’den farklı olarak 5G standartı, yüksek bağlantı yoğunluğu ve düşük bir gecikme sunmayı başarıyor. 5G ile Wi-Fi 6 arasındaki en önemli farklardan birisi ise fonksiyonel fark oluyor. 5G’nin makro kapsama alanı ve yüksek mobilite sunması dikkat çekiyor. W-Fi ise bu özelliklerin ikisine de sahip değil durumda.

Hangisi daha fazla güvenli?

Hem 5G, hem de Wi-Fi 6 doğru bir dağıtım yapıldığında güvenli ağ bağlantıları olarak karşımıza çıkıyor. Oldukça fazla kurumsal Wi-Fi müşterisi üretim tesisleri gibi ortamlarda oldukça yüksek güvenlik ve performansa sahip hızlara erişebiliyor. Wi-Fi 6 ise var olan güvenliği artırıyor.

Bu her iki bağlantı standartı da kullanıcılara en iyi şekilde hizmet vermek adına geliştirilmeye devam ediliyor. 2020’nin ilerleyen dönemleri ile beraber bu bağlantı teknolojilerinin daha da yaygınlaşması bekleniyor.


Vivo X30 Pro 5G için 60 kat yakınlaştırma örneği paylaştıVivo X30 Pro 5G için 60 kat yakınlaştırma örneği paylaştı
5G destekli Xiaomi Black Shark 3 hakkında ilk detaylar geldi5G destekli Xiaomi Black Shark 3 hakkında ilk detaylar geldi

PAYLAŞ