33 Yıl Önce Windows Nasıl Görünüyordu? - Haberler - indir.com

33 Yıl Önce Windows Nasıl Görünüyordu?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-04 12:40:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Donanım

İlk defa 1985 yılında piyasaya sürülen Windows, büyük bir birikimin ürünü. O tarihlerde henüz olmayan okurlarımız için ise Microsoft’tun nasıl bir görünüme sahip olduğu konusu hakkında bir haber hazırlamak istedim. İlk defa göreceğiniz görüntülerden oluşacak olan bu haber, muhtemelen sizin de çok hoşunuza gidecektir.

20 Kasım 1985 yılında ilk defa İngilizce olarak yayınlanan Windows 1.0, çok kısa bir süre içerisinde tüm ilgiyi üzerine toplamayı başarmıştı. Microsoft tarafından geliştirilen bu işletim sistemi, temelinde MS-DOS isimli işletim sistemini barındırıyordu. MS-DOS arayüzünden oluşan Microsoft 1.0, bugün kullandığımız Windows sürümünün atası oluyor. Kullanıcılara komut yazarak bilgisayarı yönetmek yerine, o dönemde maus yardımıyla uygulamalara tıklayarak işlemleri basit bir şekilde gerçekleştirme imkanı sunuyordu.

Microsoft Hololens 2 Hakkında Bazı DetaylarMicrosoft Hololens 2 Hakkında Bazı Detaylar

O dönemlerde Microsoft nasıl görünüyordu?

Arayüz kullandığı için bir ekran kartına ve fareye ihtiyaç duyan dönemin Windows 1.0’ı, o dönemde bu donanımların maliyeti nedeni ile yüksek popülerliğe ulaşamasa da birçok kullanışlı özelliği içerisinde taşıyordu. Aslında o gün kullanılan birçok özellik hala hayatımızda. Gelin bu özellikler neler birlikte göz atalım.

2018'in en değerli şirketi Microsoft oldu

1- Mavi ekranda sizleri karşılayan bir sistem

O zamanlar karşılama ekranını düşündüğümüz zaman Windoes 1.0’ın karşılama ekranı, herhangi bir animasyon içermeyen mavi bir temanın üzerinden oluşturulmuş bilgilendirici yazılardan oluşan bir nevi hoş geldin yazısıydı. O dönemde çok farklı bir karşılama logosuna sahip olan Microsoft, günümüze kadar ne kadar estetik ve değişime uğradığını görmüş oluyoruz.

2- Şimdiye kıyasla fosil denilebilecek bir arayüze sahip

Size merhaba diyen bir açılış ekranın hemen arkasında gelen arayüz, Windows 1.0’ın tüm uygulamalarının bulunduğu bir menü görevi görüyordu. O zamanlar arayüzde tam 40 adet öğe mevcuttu. Menüde yer alan uygulamaların hemen hemen hepsi, Not Defteri tabanlıydı.

3- Çok kullanışlı bir Dökümanlar ve Not Defteri

Çoklu ekran kullanımına olanak sağlayan Windows 1.0, aynı anda 2 ya da daha fazla pencere açabiliyordu. Halihazırda olan 4 dökümandan ilk başta ABC.TXT dosyası idi. İçerisinde ise “Bu ABC.TXT dosyasının içeriğidir” şeklinde bir uyarı ile gelen bu dosya, kullanıcılara Not Defteri’ne alıştıran bir nevi teşvik eden bir uyarı mahiyetindeydi.


Microsoft'un katlanabilir cihaz patenti görüldüMicrosoft'un katlanabilir cihaz patenti görüldü
Microsoft, yeni Office uygulamasını sunduMicrosoft, yeni Office uygulamasını sundu

PAYLAŞ