2021'de madencilik için ne kadar ekran kartı kullanıldı belli oldu - Haberler - indir.com

2021'de madencilik için ne kadar ekran kartı kullanıldı belli oldu

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 55 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-23 14:30:03
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Yapılan yeni bir araştırmaya göre 2021 yılının ilk çeyreğinde satılan ekran kartlarının ne kadarının madencilik için kullanıldığı belli oldu. Bu ekran kartlarının en az tercih edileni ise NVIDIA’nın yeni LHR teknolojili ekran kartları oldu. Kripto para madencileri, son birkaç yıldır ekran kartı piyasasının tüm dengesini bozan isim olmuştu. Daha çok madencilik için üretilen ekran kartlarının yetersizliğinden ötürü madencilerin oyun için üretilen ekran kartlarını satın almaya başlaması sonrasında, oyun dünyasında bir ekran kartı krizi yaşanmaya başlamıştı. Yapılan bir araştırmaya göre ise kaç adet ekran kartının bilgisayar yerine madencilik için kullanıldığı belli oldu. 2021 yılı için ise bu rakamın oldukça yüksek olduğunu belirtelim.

2021’deki ekran kartı madencilik oranı belli oldu

Nvidia bir çok ekran kartına driver desteğini kesiyorNvidia bir çok ekran kartına driver desteğini kesiyor

JPR tarafından yapılan açıklamaya göre 2021 yılının ilk çeyreğinde satılan ekran kartlarının %25’i madencilik için kullanılıyor. Bu yüzdelik dilime göre ise 700.000 adet ekran kartına ve 500 milyondan fazla para anlamına geliyor diyebiliriz. Bu rakamlar sadece profesyonel madencilik amacı ile alınan ekran kartlarını kapsıyor. Bu noktada tüm dünyadaki madencileri kapsamıyor. Bu noktada bilgisayar satışlarının düştüğü ve ekran kartı satışlarının tavan yaptığı da açıkça gözüküyor. Ekran kartlarının gittikçe artan bu fiyatları da yükselişi durdurabilmiş değil.

Hazırlanan rapora göre NVIDIA’nın yeni ekran kartlarındaki LHR teknolojisinin de işe yaradığı görülüyor. RTX 3080 Ti gibi LHR teknolojisine sahip ekran kartları madencilerinin tercih etmediği kartlar olurken, RTX 3090 gibi madencilere yönelik kilit bulunmayan kartlara ilgi daha fazla oluyor. NVIDIA ise bu satışları engellemek için LHR teknolojisi sunsa da, AMD herhangi bir adım atmış değil. Hala madencilik işine girişecek olan kullanıcılar bulunsa da, NVIDIA bu satışların engeli için çalışmaya devam ediyor.  


AMD Radeon RX 6000M ekran kartı serisini tanıttıAMD Radeon RX 6000M ekran kartı serisini tanıttı
AMD yeni RX 6900 XT LC ekran kartını tanıttıAMD yeni RX 6900 XT LC ekran kartını tanıttı

PAYLAŞ