2019 yılında Türkiye'de 50 bin kullanıcı siber saldırıların hedefi oldu! - Haberler - indir.com

2019 yılında Türkiye'de 50 bin kullanıcı siber saldırıların hedefi oldu!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-27 12:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Akıllı Telefonlar

Kaspersky tarafından yürütülen araştırmaya göre 2019 senesinde Türkiye’de yaklaşık 50bin kullanıcı siber saldırıların hedefi oldu. Hackerler kullanıcılara ulaşmak için çoğunlukla casus yazılımlarını ve zararlı reklam yazılımlarını kullandı.

Son yıllarda siber saldırı oranlarında ciddi bir artış görülmekte. Buda yeni hukuki düzenlemelerle pek çok yeni kuralın hayatımıza girmesine neden oldu. Ancak tüm bunlara rağmen birçok kullanıcı mobil cihazlarında güvenlik önlemleri almayı ihmal ediyor. Kaspersky araştırmacıları tarafından yürütülen bir araştırmaya göre 2019 senesinde Türkiye’de toplam 48 bin 826 kullanıcıları mobil cihazları üzerinden siber saldırıya uğradı.

Türkiye’nin siber güvenlik üssü için geri sayım başladıTürkiye’nin siber güvenlik üssü için geri sayım başladı

Konu hakkında açıklama yapan araştırmacılar geçtiğimiz sene artan mobil reklamcılığın araç olarak kullanıldığını Truva atları ve casus yazılımların akıllı telefonlar için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Kötü niyetli reklam yazılımları kullanıcıların kişisel verilerine erişebiliyor. Türkiye’de reklam yazılımlarından etkilenen kullanıcı sayısının ise 30 bin 946 olduğu açıklandı.

Zararlı reklam yazılımları bilgilerinizi ele geçiriyor!

Casus yazılımlar ise siber saldırı yöntemleri arasında yeni diyebileceğimiz taciz yazılımlardan oluşuyor. Bu tip yazılımlar genelde kullanıcıların onayı ya da bilgisi olmadan cihazlara kuruluyor ve fark edilmeden arka planda çalışıyor. Bu sayede cihazın konumu, cihazdaki mesajları tarayıcı geçmişleri fotoğrafla ve uygulamalar gibi kişisel verilere erişim sağlayabiliyor. Geçtiğimiz sene Türkiye’de 1.221 kullanıcı casus yazılımların kurbanı oldu.

Kaspersky’nin “Taciz Yazılımlara Karşı Güç Birliği” tarafından yapılan açıklamalarına göre 2018 senesinde taciz yazılımların kurbanı olan kullanıcı sayısı dünya çapında 40 bin 386 bin iken bu rakam 2019 senesinde 67 bin 500’e çıktı. Üstelik araştırmacılar saldırıların 2019 senesinin ikinci yarısında iki katına çıktığının altını çiziyor. Açıklanan verilere göre saldırıya uğrayan kullanıcıların sayısı Ocak 2019'da 4 bin 483 kullanıcı saldırıya uğrarken, Eylül 2019'da bu sayı 9 bin 546'ya, Aralık 2019'da ise 11 bin 52'ye ulaştı.

Siber Saldırılar Operatörler ve Bankaları Zor Durumda Bıraktı

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Victor Chebyshev konu hakkında; "Kurbanları takip edip özel bilgilerini çalmayı hedefleyen taciz yazılımları 2019'da çok daha sık görülür hale geldi. Daha da önemlisi bu saldırıların teknik düzeyi diğer saldırı türlerinin gerisinde değil. Buradan hareketle dijital gizliliğin herkesin temel bir hakkı olduğunu yeniden dile getirmek istiyoruz. Kişisel verileri güvende tutmanın her zaman bir yolu var. Ancak bunun için bu konuya dikkatle yaklaşmak çok önemli." Açıklamasını yaparak kullanıcıları bilmedikleri uygulamalardan uzak durmalarını ve cihazlarına kurdukları uygulamalara dikkat etmesi konusunda uyardı.


Sahte e-Devlet sitelerine dikkat! Siber Dolandırıcılar LinkedIn kullanıcılarını hedef alıyor!Sahte e-Devlet sitelerine dikkat! Siber Dolandırıcılar LinkedIn kullanıcılarını hedef alıyor!
Siber dolandırıcıların yeni hedefi WhatsApp grupları!Siber dolandırıcıların yeni hedefi WhatsApp grupları!

PAYLAŞ