2014 Yılı ilk Çeyreğinin Spam Verileri
Kategori : Donanım
Siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab, WhatsApp, Viber ve Google Hangouts gibi anlık mesajlaşma uygulamaları üzerinden gelen iletilerin taklit edildiğini açıkladığı duyurusunda ayrıca 2014 yılı ilk çeyreğinin spam verilerini de yayınladı.
Özellikle kullanıcıların mobil uygulamalarının rehber senkronizasyonuna ve bu uygulamalar aracılığıyla gönderilen iletilere kimlik avcılarının e-postalar üzerinden ulaşabildiğine dikkat çekilen duyuruda, WhatsApp uygulamasının doğrudan bir e-posta hizmetine bağlı olmadığını çok az sayıda kullanıcının bildiğini ve eksiklikten faydalanan kimlik avcılarının ekli arşivde bulunan ve gerçek işlevi kullanıcıların kişisel verilerini çalmak olan Backdoor.Win32.Androm.bjkd adlı zararlı programın kullanıcıları tehdit ettiği belirtiliyor.
Konuyla ilgili yayınlanan 2014 yılı ilk çeyreğinin spam verileri ise şu şekilde:
Spam e-postalar
Zararlı e-postalar tarafından en sık hedef alınan ülkeler listesinde ilk sırada yüzde 14'lük bir oranla ABD yer alırken, bunu sırasıyla yüzde 9.9' la İngiltere ve yüzde 9.6 ile Almanya takip ediyor.
İstenmeyen e-posta kaynağı olan ilk üç ülke ise -0,34 puanla Çin, 1.23 puanla ABD ve -0,91 puanla Güney Kore
Kimlik avı
Yılın ilk çeyreğinde kimlik avcılarının en popüler hedefleri arasında e-posta ve arama portallarından yapılan saldırılar, kaydedilen bütün saldırıların yüzde 36,6'sıyken, yüzde 26 ile ikinci sırada yer alan sosyal ağ sitelerini yüzde 14,7 ile finans ve e-ödeme kuruluşları ile bankalar takip etti.
E-postalardaki zararlı ekler
E-posta yoluyla dağıtılan zararlı programların en temel amacı gizli verileri çalmak; ancak ilk çeyrekte, spam e-posta yayma ve DDoS saldırıları başlatma yeteneğine sahip zararlı programlar da oldukça popülerdi. En yaygın zararlı programlar artık çok fonksiyonlu bir özellik sergiliyorlar: kurban bilgisayardan veri çalabiliyor, bilgisayara botnet bulaştırabiliyor ya da başka zararlı programları kullanıcının bilgisi olmadan bilgisayara indirip yükleyebiliyorlar.
E-posta trafiğindeki spam e-posta yüzdesi
Yılın ilk çeyreğinde toplam e-posta trafiğindeki spam e-posta yüzdesi bir önceki çeyreğe göre 6,42 puan azalarak yüzde 66,34 olarak gerçekleşti; ancak, 2013 yılı ilk çeyreğinin aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, 2014 yılı ilk çeyreğinde spam e-posta payının yalnızca 0,16 puan azalarak neredeyse değişmediği görülüyor.