2 gün sonra Facrebook, Twitter ve Instagram'a reklam yasağı gelebilir - Haberler - indir.com

2 gün sonra Facrebook, Twitter ve Instagram'a reklam yasağı gelebilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-18 19:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Geçtiğimiz aylarda ülkemizde yürürlüğe giren sosyal medya yasası gereğince belirli bir rakamın üzerine çıkan platformların ülkemizde temsilci bulundurması gerekiyor. Bu karar doğrultusunda henüz ülkemizde temsilcilik açmayan Facebook, Twitter ve Instagram gibi dev şirketler eğer gelecek günlerde de temsilci atamazlarsa önümüzde salı günü içerisinde reklam yasağı ile karşı karşıya gelebilirler. 

Geride bıraktığımız Temmuz ayı içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren sosyal medya yasası kapsamında Türkiye'de günlük kullanım sayısı 1 milyonun üzerine çıkan yurt dışı merkezli sosyal medya platformları, Türkiye'de birer tane temsilcilik açıp ya da belirleyip kullanmaları gerekiyor. Bu bağlamda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal platform geliştiricilerine tanınan süre sona erse de halen temsilcilik açmamış olan platformlar vardır. 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren tasa bağlamında bugüne kadar Rusya'dan VKontakte’nin (VK) yanı sıra YouTube, TikTok ve Dailymotion ülkemizde temsilcilik bulundurmayı kabul ederken, Facebook ve bünyesinde yer alan Instagram, Twitter, Periscope ve Pinterest gibi şirketlerden bu konuda bir adım atılmış değil.

2020 yılında en çok indirilen sosyal medya uygulamaları açıklandı2020 yılında en çok indirilen sosyal medya uygulamaları açıklandı

Şu ana kadar 40 milyon lira ceza kesildi

Ülkemizde temsilcilik bulundurmayı kabul etmeyen şirketlere ilk olarak 10 milyon lira, ikinci olarak 30 milyon lira olmak üzere toplamda 40 milyon lira para cezası kesildi. Söz konusu bu cezalar şirketlerin yurt dışındaki adreslerine gönderildi. Yasa gereğince para cezası uygulamasının sona ermesinin ardından şimdiden reklam yasağı durumu söz konudur. Bu bağlamda ise halen temsilcilik atamamış olan şirketlere, 19 Ocak salı günü içerisinde reklam yasağı uygulamasının başlaması için tanınan sürenin sonuna geldiğini bildireceği belirtildi.

Reklam yasağı aşamasına geçiş yapılıyor

Konuyla ilgili olarak yapılan düzenlemeler şu ana kadar Türkiye'de temsilci aramamış olan Facebook, Instagram, Twitter, Periscope ve Pinterest, gelecek salı gününe kadar bu konu ile ilgili halen bir adım atmazsa bundan sonra ise Türkiye'den reklam alamayacaklar. Reklam yasağı kararının uygulanması ile beraber Türkiye'de vergi mükellefi olan şirket ve kişilerin, adı geçen sosyal ağ sağlayıcılarına reklam vermesi yasak olacak. 

Söz konusu bu reklam yasağının ardından hala temsilcilik açmayı kabul etmeyen şirketler ise bir sonraki yaptırım olan reklam yasağından itibaren geçerli olmak kaydıyla 3 ayın geçmesinin ardından internet trafiği bant genişliğinin %50 oranında daraltılması olacak. Yapılan başvurunun kabulüne ilişkin verilen hakim kararının uygulanmasından sonra 30 gün içerisinde yine de gerekli şartlar sağlanmazsa BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının bant genişliğinin bu kez de %90 oranında daraltılması için sulh hakimliğine başvuru yapılacak. Konuyla ilgili olarak verilen son bilgi ise eğer sosyal ağ sağlayıcıların, yaklaşık olarak 5 ay sonra dahi Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul etmeleri halinde o güne kadar kesilmiş olan cezaların %75 kadar bir miktarı affedilecek. Bu şekilde şirketlere birer şans daha verilmiş olabilir. Konu ile ilgili elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 


Reklam yasağı sosyal medya şirketlerini tedirgin ediyorReklam yasağı sosyal medya şirketlerini tedirgin ediyor
Sosyal medya uygulamaları kullanılmaz hale gelebilirSosyal medya uygulamaları kullanılmaz hale gelebilir
Sosyal medyanın depresyon üzerinde etkisi var mı?Sosyal medyanın depresyon üzerinde etkisi var mı?

PAYLAŞ