Hangi ürün veya hizmeti satacağınıza karar verdiniz ve marka adınızı buldunuz? 

Bir sonraki adımınız ne olacak?

Sırada çevrimiçi varlığınızı oluşturmak ve güçlendirmek için yapmanız gerekenler var. 

Aşağıda güçlü bir çevrimiçi varlık oluşturmak için yapmanız gerekenleri bir listesini bulabilirsiniz:

Web Site 

Aşağıdaki adımları tamamladığınızda, çevrimiçi ziyaretçilerinize güvenilir görünmenizi sağlayacak, potansiyel müşterileri ürün ve hizmetleriniz hakkında bilgilendirecek ve satışlarınızı artıracak tamamen işlevsel bir web sitesine sahip olabilirsiniz:

Alan Adı Seçimi

Ne tür bir çevrimiçi web sitesi oluşturmak istediğinizi belirledikten sonraki adımınız, markanızın alan adını kaydettirmek olmalıdır. 

Alan adı yani domain, ziyaretçilerin web sitenize gitmek için web tarayıcılarına yazacakları URL veya web adresidir. Yani diyebiliriz ki, ziyaretçileriniz web sitenize alan adınız üzerinden ulaşır. Bu yüzden alan adınız marka adınızla aynı veya benzer olması gerekir.

Şimdi gelelim alan adı kayıt işlemine…

Alan adınızı kaydetmeden önce bir alan adı seçmeniz gerekir. Kullanmak istediğiniz alan adına karar verdikten sonra, domaini kaydettirmek için bir alan adı kayıt şirketi aracılığıyla bu işlemi yapabilirsiniz.

Peki hangi alan adı kayıt kuruluşunu seçmeliyim diye soruyorsanız, Türkiye’nin en popüler doman ve hosting şirketlerinden biri olan Niobe Hosting aracılığıyla, alan adı kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Nasıl mı?

Markanıza için uygun olacağını düşündüğünüz alan adına karar verdikten sonra, bu alan adının daha önce başkası tarafından kaydedilip kaydedilmediğini öğrenmek için alan adı sorgulama yapmanız gerekir. 

Linke tıklayarak Niobe Hosting üzerinden sorgulama işlemini gerçekleştirebilir, alan adınızın müsaitlik durumuna göre domain’i sepete ekleyerek alan adı satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

niobe hosting reklam
Niobe Hosting

Hosting Seçimi

Artık markanızın alan adını kaydetiğinize göre, süreçteki bir sonraki adım, markanız için bir web hosting planı belirlemektir. Hosting, insanların sizi çevrimiçi olarak ziyaret edebilmeleri için web sitenizin depolanacağı yerdir.

 Ziyaretçiler alan adınızı bir tarayıcıya yazdığında, bu sunucuda yaşayan web sitenize giderler. Bilgisayarları, web barındırıcınızın sunucularına bağlanır ve web sitenizi görüntüleyip sitenizle etkileşime geçebilirler.

 Web hosting şirketleri web sitelerini depolar ve ziyaretçilerin kullanımına sunar. Her bir hosting şirketi farklı fiyat noktalarında farklı planlar sunar. 

Bir web hosting sağlayıcısı aramaya başladığınızda; firmanın sunduğu farklı hizmetlere, web sitenizi barındırmak için neye ihtiyacınız olduğuna ve hosting hizmetleri için bütçenizin ne olduğuna karar vermeniz gerekir.

 Eğer küçük bir işletme ya da blogger’sanız, temel paylaşımlı hosting en ucuz seçenektir. Paylaşımlı barındırmanın dezavantajı, aynı sunucudaki diğer web siteleriyle yer paylaşmanızdır, bu nedenle bu sitelerden biri aşırı yüklenirse, siteniz yavaşlayabilir. 

 Fakat sitenizi WordPress üzerine kurarsanız, WordPress hosting satın alarak web site kurulumunuzu dakikalar içinde yapabilirsiniz. 

 Bunların dışında, web sitenizin daha fazla trafik alacağını düşünüyorsanız, Virtual Private Server ya da Dedicated Server’ı tercih edebilirsiniz.

 Peki hangi hosting firmasını seçmeliyim diye soruyorsanız, Niobe Hosting, Türkiye’nin en popüler web hosting firmalarından biridir. Benzersiz ve kişiselleştirilmiş bir web sitesi geliştirmek isteyen yaratıcı profesyoneller için en uygun web hosting planlarını sunar.

CMS Seçimi

 İşletmeniz için sıfırdan tasarlanmış bir web sitesi kurmak isteyebilirsiniz, ancak bugünlerde birçok işletme önceden tasarlanan şablonlar kullanabilecekleri hazır site araçlarını tercih eder. Artık kodlamayı bilmeden ve hatta bir sunucuya dosya yüklemeyi bilmeden bile kolayca bir web sitesi oluşturabilir, hemen hemen tüm işlerinizi internet tarayıcınız üzerinden herhangi bir program indirmeden yapabilirsiniz. Her şey web sitenizi ne kadar özelleştirmek istediğinize bağlıdır. Örneğin, Niobe Hosting tarafından sunulan “Bisite Hazır Site Aracı” ile markanıza uygun otomatik bir site şablonu oluşturarak web sitenizi dakikalar içinde yayına alabilirsiniz. 

Hazır site aracı kullanmak istemezseniz; WordPress, Joomla!, Drupal vb. popüler içerik yönetim sistemlerinden de yararlanabilirsiniz. Tüm bu CMS’ler ücretsizdir ve önceden hazırlanmış yüzlerce web sitesi şablonu ve eklenti içerir. Fakat herhangi bir teknik bilginiz yoksa, bu CMS’lerin kurulumu hazır site araçları gibi değildir. Bu yüzden teknik destek almayı düşünebilirsiniz.

Logo

 İyi tasarlanmış kaliteli bir logo, markanızın oldukça profesyonel görünmesini sağlayabilir. Eğer bir logonuz yoksa ve tasarım konusunda iyi değilseniz, Canva gibi online tasarım araçlarını kullanarak hazır şablonlar üzerinden markanıza uygun bir logo oluşturabilirsiniz. Logo tasarımını sizin yerinize bir profesyonelin yapmasını isterseniz, Fiverr.com gibi freelance platformlar üzerinden bir tasarımcı ile anlaşarak da bu süreci yürütebilirsiniz. 

İçerik

Artık siteniz için bir tema seçip tasarladığınıza göre, web sitenize içerik eklemeniz gerekiyor. Bu, web sitenizin en önemli kısmıdır. Sizi veya markanızı müşterilerinize tanıtır ve onların ilgisini çekmenizi sağlar.

Tasarımınız ve görselleriniz önemli olsa da, kullandığınız kelimeler güven oluşturur ve ziyaretçilerinizi sizden satın almaya ikna eder. Tasarım tek başına yeterli değildir; potansiyel kullanıcılarınızla etkileşim kurmak için sayfa içi web sitesi içeriğine de ihtiyacınız vardır.

Web sitesi içeriği yazmanın birkaç nedeni vardır. En önemli nedenlerinden biri de arama motoru optimizasyonudur (SEO). Google ve diğer arama motorları web’de gezinirken, içerdiği metne göre web sitelerini dizine ekler. Görseller ve videolar çok ilgi çekici olsa da, arama motorları bunları metinden farklı şekilde dizine ekler. 

Web sitesi içeriği ayrıca dahili bağlantılar oluşturmak için harika bir fırsat sağlar, web sitenizdeki ziyaretçileri ek bilgilere yönlendirebilecek diğer sayfalara bağlar. Dahili bir bağlantı yapısı, ziyaretçilerinize sitenizde kaldığı süre boyunca rehberlik etmeye yardımcı olur ve SEO çalışmalarına katkı sağlar. 

SEO dışında, web sitesi içeriği müşterilerinizi bilgilendirir ve marka imajına katkı sağlar. Web sitenizde kullanabileceğiniz farklı içerik türleri vardır: Markanızdan bahseden bilgilendirici sayfalar, uzmanlığınızı vurgulayan blog içerikleri, indirilebilecek bilgilendirici kılavuzlar ve teknik incelemeler, her bir ürünü derinlemesine inceleyen ürün içerikleri vb.

Test

İçeriklerinizi web sitenize yerleştirdikten sonra sitenizi farklı cihazlardan ve tarayıcılardan ziyaret ederek test etmeniz gerekir. Yapacağınız testler sonucu içeriğinizin tüm cihaz ve temalardan hemen hemen aynı göründüğünden emin olun. Eğer eminseniz, web sitenizi yayına alabilirsiniz.

Sosyal Medya

Instagram, Facebook, Twitter, TikTok gibi sosyal medya platformlarının farklı hedef kitlelerden oluşan milyarlarca aktif kullanıcısı var ve bu kullanıcı sayıları hızla artmaya devam ediyor. Bu da doğru hedef kitleyi bulmak için sosyal medya ağlarını bir hedef haline getiriyor. Kolay olmasa da, sosyal medya aracılığıyla yapılan pazarlama, işletmeler için etkili dönüşümler sağlıyor. Özellikle de influencer’lardan ve sosyal medya reklamlarından yararlanırsanız…

E-posta Pazarlama

Popüler inanışın aksine, e-posta pazarlama hala ticari promosyonlar için yaygın olarak kullanılan bir stratejidir ve çevrimiçi yetişkinlerin %92’si e-posta kullanır. Evet, insanlar sık sık bilgilendirici e-posta almak istemezler, ama promosyon e-posta’ları, birçok insanın dikkatini çeker. Bu yüzden ürünler ve hizmetlerini tanıtmak için e-posta’yı hala bir dijital pazarlama kanalı olarak kullanabilirsiniz. 

Tıklama Başına Ödeme (Arama Ağı Reklamları)

Tıklama başına ödeme reklamlarının en büyük avantajlarından biri, yalnızca tüketicilerin tıkladıkları reklamlar için ödeme yapmanızdır. İster büyük ister küçük bir işletme olun, küçük bir maliyetle arama motorunun gücünden yararlanabilirsiniz. 

İşletmeler, Google reklamlarına harcadıkları her 1 dolar için ortalama 2 dolar kazanır. Siz de düşük maliyetli harika bir pazarlama stratejisi ve potansiyel müşterileri çekmenin etkili bir yolunu arıyorsanız, Google Reklamları’ndan yararlanabilirsiniz.

Video Pazarlama

Video pazarlama, işletmeler için yeni bir strateji olmamasına rağmen, tüm işletmelerin kullanmadığı bir stratejidir. Fakat video pazarlama; dönüşümleri artırabilir, yatırım getirisini iyileştirebilir ve potansiyel hedef pazarlarla etkileşime geçmeye yardımcı olabilir. Çoğu kişi, işletmeler hakkında videolar aracılığıyla bilgi edinmeyi tercih eder. Hatta yapılan araştırmalara göre, insanların %84’ü bir markanın videosunu izleyerek bir ürün veya hizmet satın almaya ikna olur.

Bu yüzden siz de videolar aracılığıyla ürününüzün reklamını yapabilir, nasıl yapılır içerikleri oluşturabilir, müşteri sorularını ele alabilir ve hatta canlı sorun giderme sağlayabilirsiniz. Güçlü bir video pazarlama stratejisi, sizi sektörünüzde kolayca öne çıkarabilir.

Özetle diyebiliriz ki, çevrimiçi bir varlığa sahip olmak artık her zamankinden daha önemlidir. Bu yüzden pazarlama çabalarınızı yönlendirmek için doğru kanalları seçmeli ve müşterilerinizi tüm kanallardan ulaşmayı hedeflemelisiniz. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir