Kendi kendini süren arabalar üzerinde çalıştığı bildirilen Apple Özel Projeler Grubunda mühendislik direktörü olan Michael Schwekutsch, kıdemli mühendislik başkan yardımcısı olarak elektrikli hava taksi start-up Archer’a katılmak için ayrıldı. Schwekutsch , Çarşamba günü LinkedIn sayfasındaki değişikliği kaydetti .

Hareket, Apple’ın gizli araba projesindeki personel cirosunun en son örneği. Özel projelerin eski başkan yardımcısı Doug Field, yeni Ford+ geri dönüş  planı kapsamında eski otomobil üreticisi için bir öncelik olan Ford’un gelişen teknoloji çabalarına liderlik etmek için Eylül ayında ayrıldı .

Hareket ayrıca, iklim sorunlarına saldıran teknoloji girişimlerinin en kalifiye mühendisleri çekebileceğini gösteriyor. Tesla’da eski bir mühendislik başkan yardımcısı olan Schwekutsch, araç tasarımıyla ilgili 100′den fazla patente sahip, Tesla Plaid sistemleri için prototipler üzerinde çalıştı ve Tesla, Porsche, BMW ve diğerlerine göre çeşitli araç modelleri için elektrikli tahrik sistemlerinin üretimine öncülük etti. onun çevrimiçi özgeçmişi.

Archer, dikey olarak kalkan ve inen elektrikle çalışan hava taksileri üzerinde çalışıyor. Rakipleri Lilium ve Joby Aviation gibi, Archer da yolcuları kısa yolculuklarda taşımayı, yerdeki trafikten ve geleneksel yakıt yakan uçak ve arabaların ürettiği gürültü ve emisyonlardan kaçınmayı hedefliyor.

Bir yolcu ve bir pilot taşıyabilen Maker olarak bilinen bir model geliştirdi ve dört kişilik bir model üzerinde çalışıyor. Şirket, uçakları Federal Havacılık İdaresi tarafından ticari kullanım için onaylandıktan sonra Los Angeles’tan başlayarak kentsel hava hareketliliği hizmetlerini işletmeyi hedefliyor.

2018 yılında kurulan ve merkezi Palo Alto, Kaliforniya’da bulunan Archer, özel amaçlı bir satın alma şirketi (SPAC) olan Atlas Crest Investment Corp. ile birleştikten sonra Eylül ayında halka açıldı.

Archer daha önce United Airlines’ın sadece işine yatırım yapmakla kalmadığını, aynı zamanda zaman içinde 500 milyon dolarlık ek satın alma seçeneğiyle birlikte 1 milyar dolarlık tamamen elektrikli uçağı için sipariş verdiğini açıklamıştı. Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi tarafından yapılan araştırmaya göre, ticari yolcu havacılığı 2019 yılında 785 milyon ton karbondioksit emisyonu üretti. Bu arada Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, hava yolculuğu yolcu sayısının gelecek yıl pandemi öncesi seviyelerin %85’inden fazlasına ulaşacağını ve 2023’te pandemi öncesi seviyeleri %5 aşacağını tahmin ediyor.

Schwekutsch Çarşamba günü CNBC’ye gönderdiği bir e-postada şunları yazdı; “Otomobiller kesinlikle ilerlemiş olsa da, gerçek iklim reformunu görmenin tek yolu sadece arabaları değil, tüm ulaşım araçlarını daha sürdürülebilir kılmaktır. Ve hava yolculuğu açıkça daha sürdürülebilir olmak için en büyük fırsata sahip.”

Archer’ın kurucu ortağı ve CEO’su Brett Adcock, “Michael’ın aramıza katılma kararı, son birkaç yılın başarısını doğruluyor ve güç aktarma sistemi geliştirmemizi 2024’te planlanan ticari lansmanımıza doğru hızla ilerletmekten heyecan duyuyoruz.” dedi. Schwekutsch, şirketin pil ve elektrik motoru geliştirme çabalarına liderlik edecek.

Apple iddiaları belirsiz bırakıyor

Apple, bir araba üzerinde çalıştığını hiçbir zaman kabul etmedi, ancak 2014’ten bu yana çok sayıda medya raporu, ilerlemesini izledi, California’da sürücüsüz araç test iznine sahip ve CEO Tim Cook, şirketin ilgisinden dolaylı olarak bahsetti. Ne olursa olsun, iyi sermayeli teknoloji titanının elektrikli, sürücüsüz bir araba sunma tehdidi, otomotiv ve teknoloji yatırımcılarını haberdar ediyor.

Morgan Stanley öz sermaye analistleri Katy L. Huberty ve Adam Jonas Çarşamba günü yayınlanan bir notta, bir Apple otomobilinin nasıl görünebileceği, ne zaman piyasaya sürülebileceği ve Tesla’yı ve daha geniş akülü elektrikli araç pazarını nasıl etkileyeceği hakkında konuştular. Jonas, “Elon Musk’ı yönlendirdiğini düşündüğümüz şeylerden biri ve Tesla’nın misyonu “Volkswagen’den daha iyi bir EV yapabilir miyiz” ya da başka bir şey değil” diye yazdı.

Bunun yerine, Tesla’nın, Apple hamlesini yapmadan önce elde edebileceği her türlü rekabet avantajını elde etmek için motive olduğunu söyledi. “Apple’ın potansiyel olarak Tesla’yı BlackBerry’ye dönüştürme korkusu, Tesla’yı ve misyonunu motive ettiğini düşündüğümüz şeylerden biri” dedi. Apple ise yorum yapmaktan kaçındı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir