Meta tarafından alınan yeni bir karara göre Facebook’un yüz tanıma özelliği kapatılacak. bunun yanı sıra sisteme kayıtlı olan milyarlarca yüz şablonu da silinecek. 

Facebook’un yüz tanıma sistemi ile ilgili olarak son derece önemli bir karar alındı. Meta, popüler sosyal medya platformundaki söz konusu bu özelliği kapatma kararı aldı. Bu bağlamda ise sisteme kayıtlı olan tüm veriler tamamen silinecek. 

Facebook’un yüz tanıma sisteminin kapatılma sebebi

9 3

Geçtiğimiz haftalar içerisinde Facebook ismini Meta olarak değiştiren şirket, dünya genelinde yüksek kullanıcı kitlesine sahip olan sosyal medya platformundaki yüz tanıma özelliğini kaldıracağını dile getirdi. Ancak konuyla ilgili net bir tarih paylaşılmadı. Konuyla ilgili olarak aktarılan bilgilere göre kapatma işlemi gelecek hafta içerisinde gerçekleşecek. Şirket, platform için yüz tanıma özelliğini 2010 yılında sunmuştu. Söz konusu bu özellik kullanıma sunulduğunda otomatik olarak etkinleştirilmişti. Bu özellik, paylaşılan fotoğraflardaki kişilerin otomatik bir şekilde etkilenmesine imkan tanıyor. Yüz tanıma özelliği gizlilik ile ilgili olarak çeşitli endişeleri de beraberinde getirmişti. Şirket bu özellik sebebiyle kullanıcılar tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti. Meta, yayımlanan blog yazısında, 1 milyardan fazla yüz tanıma şablonun silineceği dile getirmişti. 

Meta, konu ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada, yüz tanıma teknolojisini örneğin kimlik doğrulama ya da sahteciliği önleme ile ilgili olarak hala güçlü bir araç olarak gördükleri ancak yüz tanımanın endişeleri arttırdığından dolayı söz konusu bu özelliğin kapatılacağı belirtildi. Yüz tanıma teknolojisi ile ilgili olarak pek çok endişenin olduğunun altını çizen Meta, söz konusu bu teknoloji ile ilgili olarak belirsiz durumların olduğunu, devam eden bu belirsiz durumların ortasında yüz tanıma kullanımının pek çok kullanım olanağı ile sınırlandırılmasının da uygun olmadığı belirtildi. 

11 2

Gerçek Facebook kullanıcı sayısı tam olarak bilinmiyor

Facebook kullanıcı sayısı, tam olarak kaç kişi olduğu şirket yöneticileri tarafından dahi bilinmiyor. Facebook kullanan sosyal medya kullanıcılarının kaç tanesinin sahte kaç tanesinin ise gerçek Facebook hesabı olduğu tam olarak bilinen bir durum değildir. Şirket tarafından geçtiğimiz günler içerisinde paylaşılan yeni bilgiler, sahte hesapların ya da birden fazla hesaba sahip olan Facebook kullanıcı sayısının tahmin edildiğinden daha fazla olduğu gösterildi. Söz konusu bu bilgi, 5.000 yeni hesabın analiz edilmesi ile elde edildi. Aynı zamanda hesapların %32 ila %56’sının platformda zaten bir hesabı olan ve yeni hesapların da gizlilik ile ilgili olmak üzere bazı nedenlerden dolayı ayrı bir hesap kullanmak isteyen kişiler tarafından oluşturuluyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir