13. nesil Intel Core işlemciler ile uyumlu, yeni Asus anakart serisi tanıtıldı. İşte Asus Z790 serisinden ilk detaylar.

ASUS ROG Maximus, ROG Strix, TUF Gaming ve Prime gibi farklı ürün ailelerine yönelik Asus yeni anakartlar geliştirdi. Intel® Z790 olarak adlandırılan yeni anakart serisi, Intel’in güçlü işlemcileriyle uyumlu olduğu kadar yüksek performans alınmasına yardımcı alıyor.

Asus Z790 serisi özellikleri neler?

Asus tarafından yapılan tanıtımda yeni modellerin 13. nesil Intel Core işlemcilere destek verecek şekilde hazırlandığı vurgulandı. Güçlendirilmiş Bellek Profili II, AI Overclocking ve AI Cooling II ile desteklenen anakartlarda özel bellek profili oldukça dikkat çekiyor. Yeni özellik sayesinde farklı RAM markalarının DDR5 belleklerinin anakartlar ile uyumlu olması kolayca sağlandı.

DDR5 destekli tüm Z790 anakartlarında AEMP II profillerinin yer alması, DDR5-4800’den maksimum performans alınmasını sağlıyor. Öyle ki standart bir anakarttaki performansın yüzde 37,5’ine kadar ulaşabilmek mümkün.

ASUS AI Overclocking

Kolay işlemci optimizasyonu ise anakartlardaki bir diğer önemli özellik. Tek tık ile güvenli bir şekilde yükseltme yapabilecek kullanıcılar, donanımlarından maksimum performans alabilecek. Üstelik bu sırada ısınma sorununun çözülmesi adına özel soğutucular kullanıldığı gibi soğutucuların verimliliği de arttırılmış durumda. Açıklamalara göre ROG Maximus ve ROG Strix Z790 anakartların tümünde yükseltme yapabilmek mümkün.

Soğutma sistemlerinde ise ASUS AI Cooling II teknolojisi kullanılıyor. En düşük fan hızının hesaplanmasından uyarlanabilir soğutma sistemine kadar farklı özelliklerle desteklenen soğutma sistemi, anakarttaki sıcaklık sorununu ortadan kaldırıyor.

ASUS PCIe® Slot Q-Release düğmesi ise donanım takıp çıkarmada sorun yaşayanların yardımına yetişiyor. Yeni modellerde kullanıcıların ekran kartlarını takıp çıkarması çok daha kolay hale getiriliyor. Tek tuşa basılmasıyla ekran kartı yuvasından çıkıyor ve güvenli takma ve çıkarma işlemleri yapılabiliyor. Üstelik sadece ekran kartında değil, RAM yuvalarında da özel mandallar ile çıkarma işlemleri destekleniyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir