Dünyanın popüler sohbet uygulaması WhatsApp, uçtan uca şifreleme özelliğini kullanıcıların beğenisine sundu. Bu sayede yedeklenen tüm mesajlar koruma altına alındı. 

En çok tercih edilen anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, mesajları ve sesli ya da görüntülü aramaların her birini uçtan uca şifreleme teknolojisi ile daha da güvenli bir hale getiriyor. Böylelikle kullanıcılar görüşmelerini üçüncü taraf hizmetlerden ve kötü niyetli kişilerden koruyor. Hatta şirket tarafından ortaya atılan iddiaya göre, kullanıcıların sohbetlerini WhatsApp dahi göremiyor. Ancak uçtan uca şifreleme özelliği şu ana kadar mesajlarla sınırlı olup, yedekleme konusunda kullanılamıyordu. 

Yapılan bu yenilik ile beraber bu durum artık değişiyor. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “WhatsApp için uçtan uca şifreli yedeklemeler bugün kullanıma sunulmaya başlandı” dedi. Yeni özellik WhatsApp uygulamasında varsayılan şeklinde aktif hale getirilecek. Sadece ilgili alanlara giderek açmanız yeterli olacak. 

WhatsApp, şifreli yedekleme için parola şartı bulunuyor

Uygulama üzerinden yapılan sohbetlerinizi uçtan uca şifreleyerek yedeklemek için unutulmaması gereken bir durum vardır ki o da bir parola belirlemeniz gerekir. WhatsApp uygulamasının yedeğini geri yükleme sırasında, kendi belirlediğiniz parolayı girmeniz gerekiyor. Parolayı unutmanız halinde ise mesajlarınızı geri getiremeyeceksiniz. Bu sebeple şifre belirlemeniz halinde dikkatli olmanız gerekir. 

3 7

İlk olarak Play Store veya App Store üzerinden WhatsApp’ı en son sürümle güncellemeniz gerekir. Ardından ise aşağıdaki adımları takip ederek uçtan uca şifreleme özelliğini aktif hale getirebilirsiniz. 

  • Öncelikle WhatsApp ayarlarını açın .
  • Sohbetler – Sohbet Yedeği – Uçtan Uca Şifrelenmiş Yedekleme bölümüne girin.
  • Karşınıza bir uyarı çıktığında Devam’a tıklayın.
  • Parola veya 64 haneli şifreleme anahtarı seçeneklerinden biri ile devam edin. Hangisini kullanmak isterseniz onu seçebilirsiniz.
  • Son olarak Bitti butonuna basın. Yedekleme işlemi internet hızına bağlı olmak kaydıyla bir kaç dakika sürebilir.

WhatsApp uygulamasının ayarlar kısmından şifreli yedekleme özelliğini aktif hale getirmenin ardından, sohbetleriniz Google Drive veya iCloud’da güvenli bir şekilde tutulur. Mark Zuckerberg tarafından yapılan açıklamalara göre, kullanıcıların sohbetlerini ne WhatsApp ne de yedeklemek için kullanılan hizmetler okuyamayacak. Aynı zamanda, uçtan uca şifreleme ile beraber korunan mesajlar ve aramalar için geçerli olacak. Her ne kadar tavsiye edilmiyor olsa da dilediğiniz zaman şifreli yedekleme özelliğini WhatsApp uygulamasının ayarlar kısmından kapatabilirsiniz. Uçtan uca şifreleme özelliğini kapatmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. 

  • Ayarlar’ı açın.
  • Sohbetler – Sohbet Yedeği – Uçtan Uca Şifrelenmiş Yedekleme kısmına girin.
  • Kapat seçeneğine dokunun.
  • Parolanızı girin.
  • Uçtan uca şifrelenmiş yedeklemeyi kapatmak istediğinizi onaylamak için Kapat’a dokunun.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir