Tesla ve Honda’nın ardından BMW’de araçlarını geri çağıran şirketler arasına katıldı. Şirket yangın tehlikesi nedeniyle bazı araçlarını geri çağrıyor. Peki durumdan hangi otomobiller etkilendi? İşte detaylar;

2022’nin en çok satan elektrikli araçları

Alman otomotiv devi BMW bazı yeni araçlarını geri çağırmasıyla tüm dünyayı şaşırttı. Piyasaya yeni sürdüğü iki elektrikli araç modelini geri çağıran şirket olası kazaların ve ölümlerin önüne geçmeye çalışıyor. Açıklamalara göre geri çağrılan iki elektrikli araç yangın riski taşıyor!

BMW araç geri çağırma kararından etkilenen modeller

Otomobil sektöründeki başarısını elektrikli araç piyasasında da gösderen BMW pazarda en etkili markalardan biriydi. Bu zamana kadar tasarladığı araçlar sayesinde elektrikli araç pazarında da önemli bir pazar payına sahip olan şirket büyük bir krizle karşı karşıya. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz aylarda önce Tesla sonra da Honda bazı araçlarını yangın tehlikesi nedeniyle geri çağırmıştı. Bu şirketler arasında son olarak katılan BMW oldu. Şirketin ürettiği sadece iki model yangın riski taşıyor olsa da bu açıklama kısa sürede ABD pazarında yankılanmaya başladı.

Sorunlu olduğu tespit edilen araç serileri 83 iX ve i4. Bu seride çıkan yangınlar sonrasında Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi konuyla ilgili tavsiye raporu hazırladı.

İddialara göre geri çağrılan araçlar arasında  iX xDrive 50, iX M60, i4 eDrive40 ve i4 M50 modelleri yer alıyor. Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi bu araçların sahiplerine bazı tavsiyelerde bulunuyor. Buna göre araç sahiplerinin araçlarını kapalı garajlarda bırakmamaları ve şarj etmemeleri gerekiyor. Yani kullanıcıların bu araçları kullanmaması tavsiye ediliyor.

Bu tavsiyenin ardından hızlı bir şekilde harekete geçen BMW ise ABD’de yangın riski taşıyan bu modelleri geri çağrıyor. Ülkemizde dahil olmak üzere pek çok pazarda satışa olan bu araçlardaki yangın sorunun pil kaynaklı olduğu iddia ediliyor. Gelen bilgilere göre yangının kaynağı Samsung SDI pil hücreleri. Hatırlarsanız bu konuyla ilgili ilk sorun Nisan ayında i4 eDrive modelinde karşımıza çıktmıştı ama sorunun büyümesiyle birlikte  BMW bu pile sahip tüm elektrikli araçlarını geri çağırma kararı aldı.

Yapılan bilgilendirmeye göre söz konusu hatadan etkikenen modellere sahip araç kullanıcıları 19 Eylül’e kadar bir bildirim mektubu alacaklar. Bu mektubu alan kullanıcılar araçlarını şirkete yeniden göndermeye başlayacak. Şirket araç geri çağırma kapmasında elektrikli otomobillerin pillerini ücretsiz bir şekilde değiştirecek fakat araçlarla ilgili kullanıcılara iade ya da değişim hakkı tanınıp tanınmayacağı henüz bilinmiyor.

BMW

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir