Google nihayet kişisel bilgilerinizi çevrimiçi arama sonuçlarından gizlemek için bazı adımlar atıyor. İnternet arama devi kısa süre önce kullanıcıların telefon numaraları, e-posta adresleri ve hatta fiziksel adresler gibi kişisel verilerin arama sonuçlarından kaldırılmasını talep edebilecekleri yeni politikalar ve araçlar yayınladı.

Google hesap silme nasıl yapılır?

Alphabet’in çatısı altında olan şirket için Nisan ayı başlarında yayınlanan bir blog gönderisinde, Google’ın kişisel bilgileri arama sonuçlarından kaldırmasını sağlamak için kullanıcıların doxxing (kişisel bilgi toplama içerikleri) ya da kimlik hırsızlığı gibi ihlallere ve zararlara dair kanıt göstermesi gerektiğini açıklamıştı. İyi haber şu ki, artık herhangi bir nedenle tek bir tıklamayla bu sonuçlardan bilgi kaldırabilirsiniz.

Google’ın güvenlikten sorumlu başkan yardımcısı Daniel Roman bir blog yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Birçok insan için çevrimiçi ortamda daha güvenli ve daha özel hissetmenin kilit unsuru, hassas, kişisel olarak tanımlanan bilgilerinin üzerinde daha fazla kontrole sahip olmaktır” 

Ancak bu tüm isteklerin onaylanacağı garanti edilmemesi. Bu bilgiler bir devlet web sitesinde veya başka bir resmi kaynakta yayınlanırsa, bilgiler haber değeri taşıyorsa (örneğin ilgili bir makalede) Şirket kişisel verilerinizi arama sonuçlarından kaldıramaz.

“Bir kaldırma talebi aldığımızda, haber makaleleri gibi diğer çok yararlı bilgilerin kullanılabilirliğini sınırlamadığından emin olmak için web sitemizdeki tüm içeriği değerlendirmek önemlidir.”

Halihazırda herhangi bir kullanıcı çevrimiçi bir form doldurarak veri silme talebinde bulunabilir. Google ayrıca, arama sonuçlarında kişisel verileri bulan kullanıcıların yalnızca birkaç tıklamayla silme talebinde bulunmalarına olanak tanıyan yeni bir aracı da duyurdu. Ancak bu araç önümüzdeki aylarda kullanıma sunulacak. Arama devi, tüm kaldırma taleplerinin hızlı bir şekilde işlenmesi için sadece yapay zekaya sahip bir algoritmanın değil aynı zamanda bunun için özel bir ekibinde çalışacağını açıkladı.

Eski içeriklerinizi Google Arama’dan kaldırın

google arama sonuclarindan kisisel bilgiler nasil silinir
  • Google Yardım Merkezi’ne giderek arama butonuna “Kişisel bilgilerinizin Google’dan kaldırılmasını isteme” yazdıktan sonra “Google Arama’dan bazı kişisel verilerin kaldırılmasını talep et” seçeneğine gidin.
  • Buradan “Silme iste” butonuna tıklayarak forma ulaşabilirsiniz.

Artık arama sonuçlarında görüntülenen kişisel bilgilerin türü, bilgilerin görüntülendiği web sitelerinin URL’leri, bu Google arama sonuçlarını açmak için kullanılan arama terimleri, hatta web sitelerinin ekran görüntüleri ve arama sonuçları hakkında bir dizi soruyu yanıtlayacaksınız. Formda ayrıca “doxing” amacıyla paylaşılan kişisel verilerinizin pornografik materyal içerip içermediği veya yasal nedenlerle silinmesi gerekip gerekmediği soruluyor.

Elbette bu yeni politikalar ve araçlar yalnızca arama sonuçlarında görünen kişisel bilgiler için geçerlidir. Google, kişisel verilerinizi İnternet’ten tamamen kaldıramaz. Şirket, bilgilerinizin bu sayfalardan kaldırılmasını talep etmek için doğrudan bilgilerinizi barındıran web siteleriyle iletişime geçmenizi önerir.

2014 yılında Avrupa Birliği Mahkemeleri, Google gibi arama motorlarının “unutulma hakkı” nedeniyle Avrupalı ​​internet kullanıcılarının kişisel bilgilerini silme hakkına sahip olmaları gerektiğine hükmetmişti.

Görsel Kaldırma

Teknoloji devi, görselleri Google aramadan kaldırabileceğiniz ayrı bir alan da oluşturmuş. Ayrıca aynı sayfaya giderek alttaki Eski Fotoğrafların Silinmesini İste bölümünde Silme İste düğmesini tıklayabilirsiniz.

Resim bağlantısını kopyalayın

  • Silmek istediğiniz resmi images.google.com adresinde bulun.
  • Arama sonuçlarında küçük resme sağ tıklayın ve Bağlantı adresini kopyala’yı seçin.
  • Not: Farklı tarayıcılar, bağlantı sitelerini kopyalamak için farklı adlar kullanabilir.

Google arama sonuçlarından kaldırma isteğinde bulunun

  • Aşağıda Kaldırma isteğinde bulunun’u seçin.
  • Yeni bir istek görüntüsü seçin.
  • görsel arama sonuçlarından “Bağlantı Adresini Kopyala”yı seçin URL’yi girin.
  • “URL’yi Ara” alanına bağlantıyı girin.
  • Gönder’i seçin.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir