Bir iddiaya göre Apple ve Meta, kendilerini ‘kolluk kuvvetleri görevlisi’ olarak tanımlayan bilgisayar korsanlarına müşteri verilerini verdi.

Bazı iddialara göre ABD’li teknoloji şirketleri Apple ve Facebook’un ana şirketi Meta, “kolluk kuvvetleri görevlisi” gibi davranan bilgisayar korsanlarına kullanıcı verilerini verdi.

Apple ve Meta’nın temel kullanıcı bilgileri bilgisayar korsanlarına sızdırıldı

Apple ve Facebook gibi şirketlerin dönem dönem kullanıcı verilerini kolluk kuvvetlerine sızdırması alışılmadık bir durum değil. Kolluk kuvvetleri, ceza soruşturmaları sırasında düzenli olarak sosyal platformlardan kullanıcılar hakkında bilgi paylaşmalarını isteme hakkına sahiptir.

Microsoft siber saldırıyla karşı karşıya

Bu tür taleplere genellikle bir arama emri veya bir yargıç tarafından imzalanmış bir celp eşlik eder. Bloomberg’de yayımlanan bir haberde Apple ve Meta’nın acil durum veri talebi aldığını ve şirketlerin karşısında siber saldırganlar olduğunu farketmeden kullanıcı verilerini paylaştığı yer alıyor.

Bilgisayar korsanlarından biri, kötü şöhretli hacker grubunun başı olabilir

Saldırıya uğrayan sadece Apple ve Meta da değil. Snapchat’in de aynı bilgisayar korsanları tarafından sahte bir yasal talep aldığı gelen bilgiler arasında. Ancak Snapchat’in korsanlara veri sağlayıp sağlamadığı konusunda bir bilgi bulunmuyor. Meta sözcüsü Andy Stone, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şirketin, kötüye kullanımı tespit etmek için güvenlik önlemleri aldığını belirtti ve sözlerine şu ifadeleri ekledi;

Bilinen güvenliği ihlal edilmiş hesapların talepte bulunmasını engelliyoruz. Bu davada yaptığımız gibi, şüpheli dolandırıcılık taleplerini içeren olaylara yanıt vermek için kolluk kuvvetleriyle birlikte çalışıyoruz.

Siber güvenlik araştırmacılarının açıklamlarına göre kullanıcı bilgilerini alan bilgisayar korsanlarından bazıları reşit bile değil. Ayrıca bu kişilerin Birleşik Krallık ve ABD’den olduğu yönünde düşünceler de var. Korsanlardan birinin, daha önce Microsoft ve Samsung‘u hackleyen Lapsus$ siber suç grubunun başı olduğuna yönelik iddialar da var.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir