Yandex Kullanıcılarını Kurban Bayrami Trafiği İçin Uyarıyor


Ülkemizde beş yıldır aktif bir şekilde hizmet veren Yandex Navigasyon kullanıcılarına pek çok trafik verisini eş zamanlı olarak sunabiliyor. Yandex Navigasyon, geçen seneki dokuz günlük bayram tatilini baz aldığı verileri kullanarak önümüzdeki dokuz günlük Kurban Bayramını göz önünde bulundurarak sürücülere tavsiyelerde bulundu.

Bu sene Kurban Bayramı’nın dokuz günlük bir tatile denk gelmesiyle birlikte pek çok kişi seyahat planı yapmış durumda. Özellikle de çalışan insanlar tarafından heyecanla beklenen bu tatilde insanların pek çok farklı seyahat opsiyonuna başvuracağı öngörülüyor. Son yıllarda bayramların uzun tatiller ile birleşmesi, bayram trafiğini de son derece arttırıyor. İnsanlar yolculuklarda oldukça uzun saatler boyunca trafikte kalabiliyorlar. Yandex Navigasyon bu sorunu tespit ederek geçtiğimiz senenin bayram trafiği verileri üzerinden bazı tavsiyeler geliştirdi.

Trafik Cuma Günü Öğleden Sonra Başlayacak

Bayram tatiline çıkacak insanlar yola çıkacakları güne karar verirken bile trafiği göz önünde bulunduruyor. Yandex Navigasyon bu endişeyi de göz önünde bulundurarak trafikte bekleme süresi, yola çıkmak için en uygun zaman ve sıkışık bölgeler üzerine ipuçları geliştirdi. Yapılan analizlere göre trafik 17 Ağustos Cuma günü öğle saatlerinden sonra başlayıp 18 Ağustos Cumartesi öğle saatlerine kadar devam edecek. Bu sebeple Yandex Navigasyon, yola çıkacakların 17 Ağustos günü öğleden önce yola çıkmasını veya Cumartesi günü öğleden sonrayı beklemelerini öneriyor.

Yoğun Trafik Yolculuk Sürelerine Yansıyor

Geçtiğimiz yılın verilerine göre bayramdan önceki Cuma günü trafiğin sabah 09.00-10.00 saatleri arasında başladığı tespit edilmiş. Giderek ivmesi yükselen trafik özellikle köprü giriş-çıkış noktalarında 14.00-18.00 arasında zirveye ulaşarak yoğun trafiğe sebep olmuştu.

Yandex Navigasyon benzer bir trafiği bu sene için de öngörüyor. Tahminlere göre, Ataköy Kavşağı - Uzunçayı Kavşağı arası 15 Temmuz Şehitler Köprüsü yönünde 16.00-18.00 arasında yoğunluk gösterecek. Tahmini yolculuk süresi 104 dakika olarak belirlenen rotada, sıradan bir cuma gününe göre %24 daha yoğun bir trafik yaşanacak. Bir diğer önemli nokta olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde ise trafik yoğunluğunun %42 artış göstermesi bekleniyor. Tahminlere göre Mahmutbey Kavşağı ile Adapazarı Kavşağı arasındaki trafik süresinin minimum 2 saat 50 dakika olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca giderek artacağı düşünülen bayram trafiğinde rota süresinin dört saati bulma ihtimali bulunuyor. Üstelik bu rotadaki trafik yoğunluğunda ertesi gün sabaha kadar düşüş yaşanması beklenmiyor.

Bir diğer önemli nokta olan E-5 adıyla anılan D-100 karayolunda 16.00’dan itibaren yoğunlaşmaya başlayan trafik, saat 22.00 civarında iki katı artış gösterecek. Böylece yolculuk süresinin üç buçuk saati bulması bekleniyor.

Yandex Navigasyon kullanıcılarını trafiğe göre yönlendirmesiyle ön plana çıkıyor. Bayram trafiği için paylaşılan ipuçlarında da Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Kuzey Çevre Otoyolu sürücüler için alternatif kaçış noktaları olarak belirtiliyor.