Stingray; Autodesk'in Yeni Oyun Motoru


Endüstriyel kullanıma dönük profesyonel yazılımlar geliştiren ABD firması Autodesk, uzun yıllar boyunca edindiği tecrübeler sonucunda Stingray adını verdiği kendi oyun motorunu yapmayı başardı.

Autodesk, Maya ve 3ds Max modelleme yazılımı, Scaleform Render motoru ve çeşitli animasyon araçlarına sahip bir yazılım şirketi. Fakat oyun yapabilmek için bir oyun motoruna ihtiyaç duyuluyor.

Oyun motoru yapabilmek malesef o kadar kolay değil. Oyun şirketlerini ele alalım. Geliştirdikleri oyun motorlarını uzun yıllar boyunca kullanıyorlar ve en erken 3-4 yılda bir geliştirebiliyorlar. Autodesk yazılım şirketi uzun uğraşlar sonucu kendilerine ait oyun motorunu yapmayı başardı.

Geçtiğimiz yıl Bitsquit motoru üzerine geliştirdiği yeni Stingray'in komplex bir yapıya sahip olmadığı söyleniyor. Şirketin asıl amacı bu oyun motorunun küçük stüdyolarda, tonlarca programa gerek kalmadan kullanılmasını sağlamak. Stingray bu söylenenlerin hepsine sahip. Gölgelendirmeler, rötuş efektleri, yüksek performanslı yansıma sistemleri ve daha fazlası Stingray'de bulunuyor.

Stingray'in ne kadar iyi bir motor olduğunu söylemek güç fakat yayınlanan videoya bakarsak hiç fena olmadığını görüyoruz. 

Stingray'in sahip olduğu en önemli özelliklerden birisi Live Link çoklu platform testi. Örneğin tasarımcılar gölgelendirme ayarlarında bir değişiklik yapıyor ve farklı platformlardaki sonuçlarını görmek istiyor. Bunun için tüm platformlarda tek tek denemek yerine WIFI bağlantısı sayesinde farklı sistemlere bağlanılabiliyor ve daha çabuk geri dönüş alınabiliyor. 

Stingray, 19 Ağustos'ta satışa çıkarılacak. Giriş versiyonunun aylık 30 dolar'dan, Pro versiyonunun ise 70 dolar'dan satışa çıkması bekleniyor.