Sosyal medya platformları ilk raporlarını bu ay BTK'ya sunacak


Sosyal ağ sağlayıcıları, kullanıcıların kişilik haklarının ihlal edilmesi iddiasıyla içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesine yönelik yapılan başvurularla ilgili olarak ilk raporunu, bu ay içerisinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna sunacak.

Kamuoyunda "sosyal medya yasası" olarak adlandırılan 7253 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 1 Ekim 2020'de yürürlüğe girmişti. Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcıları, söz konusu bu kanun kapsamında temsilci atama görevlerini yerine getirirken, bu ay içerisinde BTK'ye rapor da sunacak. Sosyal ağ sağlayıcıları tarafından, kişilik haklarının ihlal edildiğini dile getiren gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşların başvurularıyla ilgili olarak ilk raporlamasını hazırlayacak. 

Söz konusu bu raporda, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kısmında başvurularla ilgili olarak istatistiksel ve kategorik bilgiler yer alacak. Yasa bağlamında, sosyal medya şirketleri Türkçe yapılan başvuruları Türkçe yanıtlayacak. Kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesiyle ilgili olarak yapılan başvurularak sosyal ağ sağlayıcıları tarafından 48 saat içinde cevap verilecek. Sosyal medya şirketleri, bu başvurularla ilgili 6 ayda bir rapor yayımlayacak. Mahkeme tarafından verilen karara göre 24 saat içerisinde hukuka aykırı olan içerikleri çıkarmaya sosyal ağ platformları, ortaya çıkacak zarardan sorumlu tutulacak. Aynı zamanda sosyal medya şirketleri ülkemizdeki kullanıcıların verilerini Türkiye'de bulundurma konusunda gerekli tedbirleri de alacak.