Qualcomm, Apple'a yonga seti vermiyor


Apple, yonga setinde sektörün en iyilerinden birisi olan Qualcomm’un, yeni iPhone’lar için kendisine yonga seti satmadığını açıkladı.

2019 yılına girilmesiyle birlikte, henüz yılın başlarında iken teknoloji devi Apple, bu yıl çıkaracağı iPhone’lar ile gündeme gelmeye başladı. Apple’ın yeni iPhone’larını, her yıl olduğu gibi Eylül ayında tanıtması bekleniyor ve bunun hazırlıklarına şimdiden başlanmış durumda. Şirket 2018 yılı içinde de iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR modellerini piyasaya sürdü. Bilindiği üzere teknoloji devleri yeni cihazlarında yonga setleri için, genellikle Qualcomm’a başvuruyor. Apple’dan gelen açıklamaya bakılırsa, Apple’ın yeni iPhone’ları için Qualcomm Apple’a yonga seti satmaya yanaşmıyor. Apple’ın açıklamasından anlaşılan; Qualcomm, lisans uygulamaları nedeniyle açılan dava dolayısıyla, Apple’a yonga seti satmak istemedi.

Apple Music ile yılın özetini çıkartın

Qualcomm, tekelcilik suçlaması ile FTC’de yargılanıyor

Bilindiği üzere, sektörde tekelcilik suç olarak kabul ediliyor ve bununla ilgili bir durum söz konusu olduğunda, buna başvuran tarafın yargıda hesap vermesi isteniyor. Qualcomm da patentlerin lisanslarını diğer yonga üreticilerine vermek istememesi, teknoloji şirketlerine, kendi yonga setlerini kullanmaları adına özel seçenekler sunması gibi nedenlerden dolayı tekelcilikle suçlanıyor ve FTC’de yargılanıyor. Dava Apple tarafından 2017 yılında, Qualcomm’u uygun olmayan lisans koşulları uygulaması gerekçesiyle başlamıştı. Qualcomm da karşı atağa geçerek, Apple’ı Intel ile ticari sır paylaşma ve patent ihlali gibi gerekçelerle dava etti. Apple da 2018 yılında çıkardığı modellerinde Intel’in işlemcilerine başvurmuştu. Bunun nedeninin, aradaki gerginlik olduğu düşünülse de Apple duruşmadaki ifadesinde durumun böyle olmadığını açıkladı.

Apple’ın Operasyon Şefi Jeff Williams tarafından yapılan açıklamada, “Onlardan yonga tedarik etmeye ihtiyacımız vardı. Eğer hakkımızı yasal yollarla arasak, yongalara erişemezdik. Pek fazla seçeneğimiz yoktu.” ifadeleri kullanıldı. Bu da Apple’ın Qualcomm ile biraz başka şanslarının olmaması nedeniyle yıllarca çalıştığına işaret ediyor. Apple aynı zamanda FTC’deki açıklamasında, Qualcomm’a modem başında 7.5 dolar ödediğini de açıkladı. Şu an Apple’ın Intel’e bağlı olması ve Qualcomm’un Apple ile anlaşmaya varmaması, Apple’ın önünde 5G destekli bir telefon çıkarması için engel gibi görünüyor. Bilindiği üzere Apple’ın, 5G’yi rakiplerinden daha geç getireceği daha önce gündeme gelen bir konu olmuştu.