Programsız bilgisayar performansını arttıracak 10 yöntem


Bilgisayar performansında sorun yaşayan kullanıcılar herhangi bir program kullanmadan basit yöntemler ile bilgisayar performansında ciddi iyileştirmeler yapabilir. İşte program kullanmadan bilgisayarların performansını artırabileceğini 10 farklı yöntem. 

Windows Güncellemesi

Çoğu kullanıcı tarafından önemsenmese de Windows Güncellemeleri cihazlardaki pek çok performans sorununun ortadan kalkmasını sağlıyor. Güncelleştirmeleri otomatik bir şekilde yapılandırarak tüm güncellemeleri alabileceğiniz gibi belirli dönemlerde güncellemeleri denetleyerek de belirlediğiniz güncellemeleri cihazınıza kurabilirsiniz. 

Program Denetimi

Bilgisayarda çok fazla programın yer alması, bilgisayarın yükünü arttıracaktır. Bilgisayarda yer alan her bir program, kendi içerisinde farklı bir çalışma sistemine sahip olduğu gibi en başta depolama alanında gereksiz bir yer kaplar. Bu bakımdan sistemin ideal bir şekilde çalışabilmesi adına programlar üzerinde denetim yapmanız ve kullanmadığınız programları silmeniz oldukça önemli.

Dosya Yönetimi

Kontrol edilmeyen geri dönüşüm kutuları, kullanılmayan dosyalar ve veriler bilgisayar için her zaman fazlalık olacaktır Bu bakımdan dosya yönetimini sağlamak bilgisayar performansında ciddi bir artış yaşanmasını sağlar. Geri dönüşüm kutusunun çok yüksek miktarda veri içermesi dahi bilgisayar performansından ciddi bir güç ayrılmasına neden olacaktır.

Verimli Çalışma

Bilgisayarda bir kullanıcının aynı anda yapabileceği iş sınırlıdır. Farklı programları açmak, tarayıcılarda onlarca sekmeyi açarak bilgisayarı kullanmaya çalışmak performans sorunlarını çok daha arttıracaktır. Bu bakımdan çalışmalarınızı belirli bir plan dahilinde yapmanız hem kontrol sağlamanızı hem de bilgisayarın performansını arttırır.

Performans Ayarlarını Yapma

Bilgisayarlarda kullanıcıların seçebileceği bazı grafik ve özellikler bulunmaktadır. Görsel efektler ve animasyonlar, pencere hareketleri, kayma efektleri, kullanıcılar için göze hoş gelen detaylar olsa da bilgisayar performansına tüm bunlar etki yapmaktadır. Özellikle donanımları çok güçlü olmayan bilgisayarlarda, bu tip animasyon ve efektlerin kullanılmaması önerilmektedir. Gelişmiş sistem ayarlarındaki performans bölümüne göz atarak kullanmadığınız özellikleri kapatabilir ve temel özellikler ile bilgisayar performansını arttırabilirsiniz.

Yeniden Başlatma

Özellikle uyku moduna alma gibi alışkanlığı bulunan kullanıcıların bilgisayarlarında ciddi performans sorunları yaşanacaktır. Uyku modu gibi özel modlar bilgisayardaki tüm verilerin kaydedilmesini ve saklanmasını sağlar. Ancak uzun süre yeniden başlatılmayan ya da kapatılmayan bilgisayarda, bu veriler giderek arttığından dolayı bilgisayar zamanla zorlanmaya başlar. Bu nedenle düzenli olarak sistemin yeniden başlatılması ya da kullanılmayacağı zamanlarda bilgisayarların kapatılması bilgisayar sağlığı ve performans için önemlidir.

ReadyBoost Kullanma

Windows işletim sistemlerinde readyboost desteği bulunmaktadır. Readyboost için uyumlu aygıtları tercih etmeniz, bilgisayar performansınızı uygun maliyetler ile artırma imkanı sağlar.

Zararlı Yazılımlardan Korunma

Farkında olunmasa da bilgisayar performansını doğrudan etkileyen en önemli detaylardan birisi virüslerdir. Virüs programı olmayan bilgisayarlar, güvenlik konusunda ciddi riskler sunacağı gibi düzenli virüs taramalarının yapılması, kullanıcılar için ciddi bir performans artışı ve güvenlik sunacaktır.

Sanal bellek boyutunu düzenleme

Bilgisayarda performans artışı yapmak isteyen çoğu kişinin tanıştığı sanal bellek boyutu, doğru bir şekilde yapılandırılması halinde RAM ve işlemci kapasitesinden tam anlamıyla yararlanılmasını sağlar. Mevcut RAM miktarınıza göre bu bölüm üzerinden doğru yapılandırmaları yapmalısınız.