Nvidia Titan RTX ekran kartı duyuruldu!


Bir süredir akıllarda dolaşan ve internette beyin fırtınalarına yol açan Nvidia'nın yeni canavarı Titan RTX artık resmiyet kazandı. Yapay zeka ve bilgi sistemlerine yönelik olacak olan bu ekran kartı, Nvidia Titan RTX duyuruldu!

Nvidia Titan RTX ekran kartı duyuruldu!

Turing serisinde şu anda en tepede bulunan Titan RTX internette bir süredir teori halinde dolaşıyordu. Fakat şirket tarafından gelen resmi bilgiler neticesinde Titan RTX artık resmiyet kazandı. Bu ekran kartı oyunların yanı sıra yapay zeka araştırmalarını ve veri bilimini hedefleyecek. Zaten RTX serisi ekran kartları şu anda en iyi grafiğe sahip oyunları bile rahat bir şekilde oynatabiliyor. Özellikle RTX 2080Ti modeli çoğu oyunu tam kapasitesini kullanmadan rahat bir şekilde oynattığından dolayı oyunlara özel ekran kartının gelmesi pek bir şey ifade etmezdi. Nvidia Titan RTX ekran kartına gelecek olursak, masaüstü tarafında en yüksek değerlere ulaşan bu ekran kartı 12nm üretim süreecine sahip. Ayrıca çift slotlu olarak tasarlanan 8-pin güç bağlantısı sunuyor. 

Ayrıca bu ekran kartı içerisinde 4806 CUDA çekirdeği barındırıyor. 1360MHz taban hızına ve 1770MHz turbo hıza sahip olan Titan RTX, 576 adet Tensor çekirdeği yapay zeka işlemlerinde 130 RFLOPS değerini yakalıyor. Bu değer gerçekten de dudak uçuklatıcı bir değer diyebiliriz. 72 adet RT çekirdeği sayesinde de 11 GigaRays performans sergileyebiliyor. 

RTX Titan modelinde 24GB GDDR6 bellek bulunacak. Bellek 384-bit veri yolu ile 672/GB/s bant genişliğine ulaşabilecek. Bellek veri oranı ise 14Gbps olarak belirlenmiş durumda. 100GB/s Nvidia NVLink üzerinden iki Titan RTX ekran kartı birlikte kullanılabiliyor. 3 adet DisplayPort, 1 adet HDMI ve 1 adet de USB Tip-C çıkışı bulunduran bu ekran kartı VirtualLink desteği ile birlikte tek kablo üzerinden sanal gerçeklik kasklarına bağlanabiliyor. 280W ısıl tasarım gücü bulunduracak ekran kartının fiyatına gelecek olursak yaklaşık olarak 2499$ gibi bir fiyat etiketine sahip olacak.

Tabi bizim ülkemizin dışında bu 2499$ fiyat etiketi, hiç de fazla değil. Fakat ülkemizde kur nedeniyle 13 bin Türk Lirası'na kadar yükselecek olan ekran kartının ne kadar değer göreceğine bakacağız.