KKTC'nin yerli, elektrikli aracı Türkiye heyeti tarafından test edildi 


KKTC’de geliştirilen ve GÜNSEL B9 adı verilen yerli ve elektrikli araç Türkiye’den giden bir heyet tarafından test edildi. Testlerde Türkiye’deki yerli otomobil için katkı sağlayabilecek detaylar ele alındı.

İlk olarak 2020 yılında tanıtımı yapılan ve İstanbul’da düzenlenen MÜSİAD EXPO Fuarı’nda yer alan GÜNSEL B9, KKTC’nin ilk yerli ve elektrikli aracı olarak dikkat çekmişti. Yerli otomobil konusunda Türkiye’de de benzer projeler geliştirilirken GÜNSEL B9, Türkiye’de test edildi.

Yeni araç 1.2 milyon saat emekle geliştirilmişti

EXPO Fuarında GÜNSEL B9 ile ilgili yapılan açıklamalarda aracın Yakın Doğu Üniversitesi’nde oluşturulan özel bir mühendis ekibi tarafından geliştirildiği belirtilmişti. Ekibin toplam harcadığı mesai ise 1.2 milyon saat olarak açıklanmıştı. Türkiye’den her zaman destek alan proje için KKTC’ye özel bir ziyaret gerçekleştirildi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği üyeleri tarafından yapılan ziyarette, GÜNSEL B9 mercek altına alındı ve kapsamlı bir inceleme gerçekleştirildi.  

Farklı 10 bin 936 parçadan oluşan özel proje, yüzde 100 elektrikli bir sisteme sahip. Kapsamlı bir test sürecinin başlatıldığı araç tam dolu bir batarya ile 350 kilometre yol kat edebiliyor. 140 kW gücünde motor, 100 kilometreye 8 saniyede ulaşabiliyor. Maksimum 170 kilometre hız ile sürüş desteği sunan elektrikli araç,  30 dakika içerisinde dolan şarjıyla da pratik bir kullanım sunuyor. 35 bin m² alan üzerinde inşa edilecek kapalı alanda üretimlerin devam edeceği araç, seri üretim ile birlikte KKTC genelinde kullanılmaya başlanacak.

Mevcut proje için kapsamlı bir şekilde incelemeler gerçekleştirilen MÜSİAD temsilcileri, Türkiye’deki projenin gelişimine destek sağlayacak önemli notları da alarak Türkiye’deki geliştirici ekip ile paylaşacak

“MÜSİAD’ı ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz”

Mevcut ziyaret ile ilgili açıklamalarda bulunarak Türkiye’nin desteğinin çok önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. İrfan Suat Günsel;

 “Türkiye iş dünyasının önemli bileşenlerinden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’ni evimizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. KKTC’nin yerli otomobilini üretmek için çıktığımız yolda Türkiye’mizin manevi desteğini her zaman yanımızda hissettik. MÜSİAD’ın ziyaretini bu anlamda son derece anlamlı ve değerli buluyoruz.” dedi.