Keyword Cannibalization nedir?


Google web sitelerindeki tüm içerikleri değerlendirerek bu içeriklerin birbiriyle olan ilişkilerine ve yazılarda kullanılan anahtar kelimelerin neler olduğunu ciddi şekilde araştırır. Bu kapsamda ise bazı sitelere çeşitli cezalar verilebilmektedir. Bu cezalardan birisi olan keyword cannibalization, web sitelerinin tek anahtar kelimeye yoğunlaşması halinde gerçekleşir. Google tarafından fark edilen bu durumun temel sebebi; başlıkta, anahtar kelimelerde, başlık etiketlerinde aynı anahtar kelimeye sahip bir dizi sayfanın olmasıdır.

Neden keyword cannibalization bir sorun?

Google sitenizi tarar ve aynı anahtar kelime için farklı sayfalardan düzinelerce "alakalı" içerik olduğunu görür. Ancak Google, bu sayfalar arasında sorgu için en değerli gibi görünen bir seçim yapmak zorunda kalacağı gibi bu durum Google adına bir belirsizlik yaratır. Üstelik anahtar kelime ile ilgili tek bir yazının yükselme şansı varken, sürekli aynı anahtar kelime üzerine yazmak tek yazının da değerini yitirmesine sebep olur. Google tarafından keyword cannibalization tespiti yapılan bir sitenin web aramalarındaki varlığı da giderek yok olacaktır.

Peki, tek bir yazı size daha iyi dönüşüm sağlıyorsa, aynı sitede aynı anahtar kelime üzerine neden daha fazla zaman harcıyorsunuz? Her sayfada aynı anahtar kelimeyi çalışmak yerine bunun varyasyonlarını uygulamanız ve belirli bir dönem için site içi bağlantı ağını iyi kurmanız sizin için çok daha uygun olacağı gibi sitenizin keyword cannibalization sorunu yaşamasını da önler.