iOS ve Android İçin En İyi Lite Uygulamaları


Hem iOS hemde Android cihazlarda bazı zamanlar depolama alanı sıkıntısı yaşanabiliyor. Özellikle sosyal medya uygulamaları barındırdıkları veri dosyaları ile büyük alanlar kaplayabiliyorlar. Ancak bu uygulamalar için üreticiler Lite sürümlerini kullanıcılara sunuyorlar. Daha çok kısıtlı depolama alanı ve belleğe sahip orta seviye akıllı telefonlar için Lite uygulamaları birebir çözüm olabiliyor. YouTube, Facebook ve Twitter gibi popüler birçok uygulamanın Lite uygulaması yer alırken RAM miktarının zorlandığı anlarda Lite sürümler durumu kurtarabiliyor. Cihazın yavaşlamasını da önleyen en iyi Lite uygulamalarını sizler için derledik. Uygulamalar çok fazla yer kaplamadıkları gibi ayrıca veri tüketimi noktasında da oldukça tasarruflu oluyorlar.

En İyi Lite Uygulamaları

Facebook Lite

Listemizin başında tabii ki kapladığı veri boyutları ile can sıkan sosyal medya uygulaması Facebook yer alıyor. Ülkemizin popüler platformlarından olan Facebook mobil uygulama noktasında oldukça hantal ve büyük boyutu olması ile eleştiriliyor. Ancak Facebook Lite uygulamasını App Store veya Google Play Store üzerinden indirerek bu duruma bir çözüm sağlayabilirsiniz.

YouTube Go

YouTube’un 2016’da sunmuş olduğu Go uygulaması ülkemizde ve 130’dan fazla bölgede aktif durumda. Basit bir ana sayfa yapısına sahip olan bu uygulamanın ayrıca çevrimdışı izleme için video indirme özelliği de yer alıyor. YouTube Go ile videolari çeşitli çözünürlükler ile indirebilir ve veri kullanımı noktasında tasarruf sağlayabilirsiniz.

Google Maps Go

Google Haritalar uygulamasının küçük ve basitleştirilmiş hali olan Maps Go ile yol tarifleri almaya devam edebilirsiniz. Toplu taşıma, yürüyüş ve araba gibi araçlar ile farklı yol mesafe ve tariflerini kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Uygulama ayrıca hem performans hem de veri kullanımı tarafında oldukça avantajlı bir yapıya sahip durumda. Şuan için Google Maps Go’nun sadece Android sürümü bulunuyor.

Facebook Messenger Lite

Facebook’un mesajlaşma uygulaması olan Messenger’ın 1.3 milyar aylık aktif kullanıcısı bulunuyor. Lite uygulaması ise basit ve 5 MB’lık hafif boyutu ile dikkat çekiyor. Hem Android hemde iOS platformunda yer alan Messenger Lite’ı sizlerde tercih edebilirsiniz.

Twitter Lite

Twitter Lite uygulaması mobile.twitter.com adresi üzerinden de erişilebilir durumda geliyor. Ülkemizde de kullanılabilir olan Twitter Lite uygulaması Google Play Store’da ücretsiz olarak indirilebiliyor. 2G ve 3G bağlantılarda hızlı bir çalışma sergileyen Twitter Lite ile yine fotoğraf ve video görüntülemesi yapabiliyorsunuz.

Opera Mini

Opera’nın başarılı tarayıcılarından olan Opera Mini temel işlev ve özelliklere sahip durumda. Veri tüketimi ve dahili reklam engelleyicisi ile dikkat çeken Opera Mini ile video indirme özelliği de kullanabiliyorsunuz.

Files Go

Google’ın başarılı servis ve uygulamalarından olan dosya yöneticisi Files Go daha çok düşük depolama alanına sahip akıllı telefonlar için bir hayli işe yarıyor. Silinmesi gereken dosyaları sizlere tavsiye ederken tek bir tık ile cihaz temizliğini kolay bir şekilde sağlamak mümkün oluyor. Depolama yönetimini iyi sağlayan bu uygulama Bluetooth üzerinden çevrimdışı dosya paylaşım özelliğine de sahip durumda.