İnternetten güvenli alışveriş yapmak için 10 altın kural!


Dünya çapında olduğu kadar ülkemizde de internetten alışveriş oldukça sık bir şekilde yapılıyor. Bizde sizler için internetten güvenli alışveriş konusunda 10 önemli kuralı derledik.

İnternetten güvenli alışveriş yapmak için 10 altın kural!

1- İnternetten siteye ait şikayetlere bakın

Tüketiciler alışveriş yapmadan önce mutlaka internette araştırma yapması gerekiyor. Özellikle o siteye ait Google'da yapılacak basit bir arama ile birlikte şikayetlere ulaşılabilir bilgiler ve yorumlar incelenebilir.

2- Sanal POS Kullanılmalıdır

Alışveriş yapacağınız sitede mutlaka sanal POS kullanılmalıdır. Yani online ödeme özelliği bulunan siteleri tercih etmelisiniz. Çünkü bankalar veya BBDK Lisanslı Ödeme Hizmetleri sunan internet sitelerini ve satıcıları POS vermeden önce önemli bir incelemeden geçiriyor. Ayrıca ödemeyi bir süre beklettiği için iade sorunu çok daha az yaşanıyor.

3- Çok ucuzsa şüphelenin

Alışveriş yapacağınız site herhangi bir ürünü piyasa fiyatının çok altında satıyorsa bu duruma şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Çünkü internette her ürünün ortalama fiyatını öğrenmek mümkündür.

4- 3D Secure sistemi olmalıdır

3D Secure isimli güvenlik sistemi, kredi kartı ile alışverişlerde kullanılıyor. Bu sistem ile karttan para çekilmeden hemen önce tüketicinin telefonuna kredi kartı bankasından onay şifresi geliyor. Bu şifreyi yazarak veya onayla butonuna basarak alışveriş gerçekleştiriliyor.

5- SSL Sertifikasına dikkat edin

İnternetten alışveriş yapıyorsanız site adresinin başında mutlaka https:// ile başlamasına ve o sitenin SSL Sertifikasına sahip olup olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu sistem kartların başkaları tarafından kopyalanmasına engel oluyor.

6- Sanal Kart Kullanılabilir

Limiti oldukça yüksek bir kart yerine sanal kart oluşturmak ve kendi belirttiğimiz limitle alışveriş yapmak da mümkündür. Böylece riski oldukça azaltmış olursunuz.

7- Adres ve telefonuna bakın

İnternetten alışveriş yaptığınız sitenin veya satıcının adres veya telefon bilgisini öğrenirseniz çok daha iyi olur. Hatta satıcıya veya siteye telefon açmak gerekir. Çünkü bir sorunda hiçbir yerden ulaşamayabilirsiniz.

8- Kapıda Ödeme Riskli

Son dönemlerde TV veya internetten satın alınan bazı ürünlerde kapıda ödeme seçeneği bulunuyor. Bankalarla çalışmayan ve POS alamayan şirketler kapıda ödeme ile satış yapıyor. Ancak burada sahte veya yanlış ürün gönderimi olabiliyor.

9- Kendi Bilgisayarınızdan yapın

Alışveriş yapacaksanız eğer başkasının bilgisayarından olmamasına dikkat edin. Çünkü kart bilgileri otomatik olarak kaydetme riski veya ağ güvenliği konusunda sorun yaşatabiliyor.

10- Sosyal Medyada Araştırın

Hem alışveriş yapılan site hem de ürünleri sosyal medya hesaplarından araştırmak sizler için faydalı olabilir. Çünkü ürünler hakkında ve site hakkındaki yorumları görebilirsiniz.