Distribütör garantili nedir? Güvenilir mi?


Sahip olduğunuz tüm elektronik cihazlar belirli bir garanti kapsamındadır. Bu garantiyi sağlayan bazen distribütör, bazen de ithalatçı firma olur. Peki, ikisi arasındaki fark nedir, hangisi daha güvenli? Sizin için ithalatçı garantili ve distribütör garantili nedir, farkları nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtladık. Şu an için satın alınan elektronik cihazların fiyatları oldukça yüksek. Bu nedenle kullanıcıları paralarını boş yere harcamak istemiyor ve garantili ürünleri tercih ediyorlar. Bu noktada karşımıza iki farklı garanti türü çıkıyor ithalatçı garantili ürün ve distribütör garantili ürün. Peki, ithalatçı garantili ve distribütör garantili nedir? Konu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmayan kullanıcılar için aynı gibi görünen iki garanti türü arasındaki farklar bir hayli fazla. İthalatçı garantili ve distribütör garantili arasındaki farkları bilerek alışveriş yapmalısınız. 

Distribütör garantili nedir?

Distribütör garantili ya da Türkiye garantili şeklinde satışa sunulan ürünlerin garantisi sahibi olan marka tarafından karşılanır. Bu markalar; ülkemizde resmi olarak şirket kurmuş, yaygın teknik ağa sahip teknoloji firmalarıdır. Örnek vermek gerekirse; distribütör garantili olarak aldığınız bir iPhone akıllı telefonun garanti sağlayıcısı Apple Türkiye’dir. Bu durum; cihaz ile ilgili bir sorun yaşadığınız zaman ya da fabrika çıkışı hatalı bir cihaz aldığınız zaman bu cihazı herhangi bir Apple yetkili servisine götürebilirsiniz anlamına geliyor. Distribütör garantili bir üründe fabrika çıkışı hata olduğu zaman kolayca iade edebilirsiniz, parça değişimleri mutlaka orijinal parçalarla yapılır, aynı sorun ile üç defa teknik servise giderseniz ve cihaz tamir edilmezse firma size yeni bir cihaz verir. Eğer vermezse gönül rahatlığıyla tüketici mahkemesine şikayet edebilirsiniz.

İthalatçı garantili nedir?

İthalatçı garantili bir cihazın garanti sağlayıcısı, bizzat cihazı aldığınız şirkettir. Yani üretici firmanın konu ile herhangi bir alakası yoktur. Aldığınız cihazda herhangi bir sıkıntı yaşadığınız zaman bu cihazı ülkeye getiren yerel şirketin anlaşmalı olduğu bir teknik servise cihazı götürürsünüz. Yerel şirketler, üretici firmadan ayrı olarak elektronik cihazları çok daha uygun fiyatlara ülkemize getirebilirler. Üretici firmanın konuyla alakası olmadığı için de bu şirketler ülkemizdeki bir teknik servis ağıyla anlaşırlar. KVK, Genpa, Telpa gibi teknik servis ağları bunlardan bazılarıdır.

Paralel ithalat nedir?

Kısaca anlatmak gerekirse; paralel ithalat kaçakçılıktır. Hatta kullanılması için başka telefonlardan IMEI adresi alınması gibi durumları da göz önüne alırsak hırsızlık bile sayılabilir. Hiçbir garantisi yoktur, yasal olmadığı için herhangi bir vergi ödenmez ve bu nedenle de son derece uygun fiyatlıdır. Paralel ithalat ile kaçak yollardan ülkeye sokulan cep telefonlarının kullanılabilmesi için başka telefonlardan alınan IMEI adresleri kullanılır. Nereden baksan elle tutulur bir yanı görünmeyen bu sistemin kullanılması kesinlikle tavsiye edilmiyor. Daha az para ödeyerek aldığınız bir cihaz, daha sonra ödeyeceğiniz tamir masrafları ile astarı yüzünden pahalıya gelebilir.

İthalatçı garantili ile distribütör garantili farkları

Distribütör garantili;

İthalatçı garantili;

Paralel ithalat;

Sizin için ithalatçı garantili ve distribütör garantili nedir, aralarındaki farkları nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtladık ve konu ile ilgili bilmeniz gereken detayları açıkladık. Aldığınız elektronik cihazın sahip olduğu garanti hizmetine ve ithalatçı garantili ise anlaşmalı teknik servis ağının kalitesine mutlaka dikkat edin.