Crawl Depth (Tarama Derinliği) nedir?


Tarama derinliği ya da orijinal adıyla crawl depth, bir arama motorunun bir web sitesindeki sayfaları ne kadar endekslediğidir. Çoğu site, alt sayfalarla birlikte yüzlerce sayfa içerir. Sayfalar ve alt sayfalar, klasörler, alt klasörler bir web sitesinin doğru bir şekilde endeks alması adına uygun bir hiyerarşide hazırlanması gerekir. Böylece web sitesi crawl depth konusunda başarılı olacaktır.

Tarama derinliği nasıl belirlenir?

Bir web sitesinin ana sayfası varsayılan olarak 0 düzeyinde bir tarama derinliğine sahiptir. Aynı sitede, ana sayfadan doğrudan (tek bir tıklama ile) bağlantılı olan sayfaların 1’lik bir tarama derinliği vardır. Tarama derinliği -1 sayfasından doğrudan bağlı olan sayfalar 2 gezinme derinliğine sahiptir. Bu durum her alt sayfaya indikçe artı bir değer alır.

Tek bir web sitesinde binlerce farklı sayfa olabileceğinden, arama motorları sitenin robots.txt dosyasına veya site haritasına bağlı olarak bu sayfaların tümüne ulaşabilir veya erişemeyebilir. Bir web sitesini tam olarak dizine eklemek için, web sitelerinin tüm sitelerini indeksleme için uygun hale getirmeleri gerekir. Dizinlerin derinlemesine dizilmesi için, sitelerin kaliteli linklere ve doğru site haritalarına sahip olması gerekir. Web yöneticilerinin ayrıca web sitelerinde yinelenen içeriklere karşı dikkatli olmaları, hiyerarşiyi bozmadan içeriklerini doğru kategoriler ve alt başlıklar altında sıralaması gerekir.